UANSVARLIGHETEN SELV:: President Donald Trump kjører forbi Walter Reed National Military Medical Center på søndag. Trump er smittet av koronaviruset. Foto: Tony Peltier

Det sies at man skal være den du vil at andre skal være. Ikke vær som Donald Trump

LEDER: Leading by example synes å være et ukjent begrep for USAs president.

Debatten mellom Donald Trump og Joe Biden gikk inn i historien som noe av det verste som ble sendt på tv. Det var 93 minutter fullstappet med avbrytelser, løgner og surr. Det var et katteslagsmål der lederen i det som skal være verdens fremste land angrep motkandidaten ved å gå løs på hans narkomane sønn og be en høyreekstrem gruppe om å «stå klare». Biden omtalte presidenten som «klovn», ba ham «holde kjeft» og fikk gode skussmål for å ikke ha glemt hva hun skulle si. Det var, når alt kommer til alt, ingen debatt. Det var en farse.

Noen dager senere, onsdag i forrige uke, er Trump på et valgkamparrangement i Minnesota. Anslagsvis tre tusen mennesker står tett i tett for å høre presidenten, som også kaster capser ut i folkemengden. Mens arrangementet foregår begynner hans rådgiver, Hope Hicks, å føle seg dårlig. Hun blir isolert i flyet på vei hjem til Washington DC. Dagen etter kommer nyheten om at hun er smittet med koronaviruset.

Omtrent samtidig setter Trump seg i helikopteret for å reise til en såkalt fundraiser på en av hans golfklubber. Her var hundrevis av mennesker. En kilde sier til New York Times at Trump må ha vært tett på 100 mennesker på arrangementet. Senere samme kveld testet han og kona positivt. De var smittet, de også.

I dagene etter er det opplagt at smitten har bredt om seg i Det hvite hus. Mandag ettermiddag norsk tid ble det også kjent at Trumps pressesekretær, Kayleigh McEnany, har testet positivt. 15 av Trumps nærkontakter skal være smittet.

Mens vanlige folk som er smittet blir satt i isolasjon, velger Trump å sette seg i bilen. For å hilse på de frammøtte utenfor sykehuset. For å vise seg fram. For å høste tilhengernes hyllest. Med lav smitterisiko for de utenfor, ettersom president-SUV-en skal være hermetisk lukket. Det var imidlertid minst to andre i samme bil. En av legene på Walter Reed-sykehuset, der Trump er innlagt, omtalte presidentens biltur som «sinnssyk» og at «uansvarligheten var sjokkerende».

Det er imidlertid ingen grunn til å være overrasket. Det er tale om en statsleder som har vist en gjennomgående mangel på vilje eller evne til å ta en verdensomspennende pandemi seriøst. På noen som helst måte. De siste dagene har han vist dette til fulle.

Det sies at man skal være den du vil at andre skal være. Ikke vær som Donald Trump. Alle kan bli smittet og det er ingen skam knyttet til dette. De som ikke tar pandemien på alvor, derimot, bør skamme seg.