Foto: Anders Høines

Det var ikke bare naivt, men kan bli temmelig «gærent» for Odd

LEDER: Odds plan for å sparke Nornes var omtrent like god som høstsesongen.

– Det blir «gærent» uansett hva man gjør, sa avtroppende Odd-styreleder Trond Haukvik på pressekonferansen om sparkingen av trener Jan Frode Nornes.

– Jan Frode har ikke fått sparken, sa Odd-direktør Einar Håndlykken.

Man kan kalle det hva man vil, men når styret i en fotballklubb bestemmer seg for at man vil skifte ut hovedtreneren, og gir administrasjonen marsjordre i å effektuere vedtaket, er dette å gi ham sparken. Det er sikkert riktig at klubben ikke har sagt ham opp, ettersom dette er en formell prosess man sjelden kommer til i slike saker.

Som regel løser det seg før den tid. Og det er her Odd kan ha dummet seg kraftig ut overfor en person som ikke fortjener det. Jan Frode Nornes har vært i klubben i over 20 år, som spiller og trener. Av det usedvanlig joviale og inkluderende slaget. Dette gir ham selvsagt ikke rett til å være Odd-trener på evig tid, men dette gir ham et krav på å bli behandlet med den respekten han fortjener.

Og hvis det er slik at klubben har sagt til Nornes at han ikke kan fortsette som hovedtrener for a-laget, men heller jobbe i markedsavdelingen og utviklingsavdelingen, er det mye som tyder på at Odd setter ballen i eget mål og vel så det.

– Det er ikke et aktuelt alternativt for han, sa Håndlykken, og bekreftet dermed at det som har vært klubbens plan var omtrent like god som høstsesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kan godt hende var naivt, men vi tror at Jan Frode fortsatt har masse å bidra med for Odd, sa han videre.

Det er fair at en klubb vil skifte ut treneren, og det kan til og med hende at det er helt ok i dette tilfellet, men det er også mulig å reise spørsmål ved om Nornes’ reelt har fått sjansen til å lykkes. Hans første sesong var en koronafadese, men før det var Odd helt i toppen. Nummer to mer normal, men med spillere som Hoff, Bakenga, Risa og Rashani ut (og mildt sagt variable erstattere inn), ble det vanskelig. Nornes har åpenbart et ansvar for dette, men neppe hele.

Det er få andre måter å kvitte seg med trenere under kontrakt enn å «løse det i minnelighet». Skal man avslutte en arbeidsavtale uten at det er saklig grunn for oppsigelse eller avskjed, må man finne fram lommeboka.

Det var ikke bare naivt, men kan bli temmelig «gærent» for Odd, som ikke bare må betale for en trener de ikke skal ha i to år (som er gjenstående varighet på Nornes’ avtale) og i tillegg må betale for en ny. Som de må finne nå.

Med mindre Nornes velger å gjøre som Rekdal i Start. Og bare møte på jobb som normalt. Han har jo ikke fått sparken…