NEI: Det er for mye som skulle tilsi at Jens Stoltenberg ikke bør bli landets nye sentralbanksjef, skriver Tom Erik Thorsen. Foto: AP Photo/Olivier Matthys

Det vil være uklokt å ansette Stoltenberg

LEDER: Det er for mye som skulle tilsi at Jens Stoltenberg ikke bør bli landets nye sentralbanksjef.

Jens Stoltenbergs kandidatur som sentralbanksjef er nå beheftet med så mange innvendinger at det er umulig å konkludere på annet vis enn at det vil være svært uklokt å ansette ham.

Det er, ifølge Dagens Næringsliv, ventet at Kongen i statsråd vil ansette ny sentralbanksjef fredag denne uken. Det er imidlertid finansminister Trygve Slagsvold (Sp) som har ansvaret for ansettelsen. Ansettelsen er ikke en sak for Stortinget, men det må tas med i betraktningen at et flertall av partiene på Stortinget har signalisert skepsis og motstand mot ansettelsen. Dette er, i seg selv, nok til å ikke ansette Stoltenberg.

Saken har gitt et interessant innblikk i hvem som «har snakket sammen» og hvem som spiser middag med hvem. Det bør ikke komme som en overraskelse på noen at folk i høye stillinger snakker med hverandre, eller at Stoltenberg har ringt avtroppende sentralbanksjef Øystein Olsen fire ganger, inkludert dagen han varslet sin avgang.

Dette er ikke forbudt, og det er ikke sikkert det er noe galt i noe av det. Det er imidlertid noe som skurrer kraftig når statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tilsynelatende har en svært selektiv hukommelse når det gjelder hans befatning med saken.

Vi er ikke ukjent med politiske ansettelser her i landet, og i mange tilfeller skal de selvsagt også være det. Det er imidlertid til å forstå at det protesteres når statsminister, riksrevisor, stortingspresident og sentralbanksjef alle er Ap-folk – og til dels fra samme krets.

At Justisdepartementets lovavdeling konkluderer med at Stoltenberg ikke vil være inhabil i jobben som sentralbanksjef, er mer egnet til å irritere folk enn å gi ham klarsignal; siden farge-tv be allemannseie er det kun Gro Harlem Brundtland som er «mer Ap» enn Stoltenberg. Sånn sett er det mer enn symptomatisk at sentralbanksjefjobben var tema i en middag hjemme hos Gros sønn, Knut Brundtland, der Stoltenberg og oljefondssjef Nicolay Tangen deltok.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er imidlertid verdt å bemerke at det hadde vært forfriskende med en debatt om hvorfor Stoltenbergs «hovedkonkurrent», visesentralbanksjef Ida Wolden Bache, vil være et bedre alternativ enn Stoltenberg. Mens listen over argumenter for at Stoltenberg ikke skal få jobben er stadig voksende, er det få som trekker fram Wolden Baches fortrinn, kompetanse og erfaring. Det er synd, for den beskrives som oppdatert, relevant, bred og svært, svært god.