USA: Kristoffer Ask fra Skien om opptøyene i Washington. Foto: Scanpix/Privat

Dette er for meg den hvite manns privilegie. Alltid en sjanse til

06.01.21 blir alltid stående som dagen der en amerikansk president definerte begrepet dobbeltkommunikasjon, enda en gang, skriver Kristoffer Ask i dette leserinnlegget.

Se for deg at demonstrasjonen ved Capitol Hill besto av afro-amerikanske demonstranter som brøt seg inn Kongressen og at en korthåret sørstatskvinne i para-militær bekledning hadde satt seg i stolen til Mitch McConnel med bena på bordet og lagt igjen en fritert kylling om deres kandidat hadde tapt. Jeg er imponert over at sikkerhetsstyrkene ved The Hill ikke skaper martyrer, men aldri hadde minioritets-demonstranter blitt rolig eskortert ut. Mediemaskinen i USA hadde vært unådige, likeså politiet.

Nyhetsdekningen i Norge snakker om følelsene til demonstrantene og hvordan det amerikanske samfunnet kunne komme til dette. Der hvor bevæpnede demonstranter som avbryter konstitusjonelle demokratiske prosesser kalles for kuppmakere eller terrorister, snakker vi her forståelsesfullt om mennesker som lar seg innhylle i konspirasjonsteorier som passer deres narrativ. Dette er for meg den hvite manns privilegie. Alltid en sjanse til.

Samtidig er det mest magiske med USA at unionen holder sammen gjennom tykt og tynt. Mennesker på begge sider av den politiske skalaen, i by og på land, er blant de mest interessante og flotteste menneskene jeg kjenner.

La oss håpe amerikanere får økt forståelse for hverandres hverdag og for hverandres liv de neste 4 årene og at demokratene med Biden i spissen forvalter den kombinerte makten i huset, senatet og presidentembetet slik at det gagner amerikanere flest, og dermed verden. Den som lever får se..

06.01.21 blir forøvrig alltid stående som dagen der en amerikansk president definerte begrepet dobbeltkommunikasjon, enda en gang.

Kristoffer Ask, Skien

Dette leserinnlegget ble først publisert på Asks Facebook-profil, og er gjengitt i Varden med hans tillatelse.