Direktørene: De fem direktørene som omtales i rapporten. Foto: Hanna Hekkelstrand/Vestfold og Telemark fylkeskommune

Dette går bare ikke an! Enten må de renvaskes, eller så må de gå

LEDER: Det skal godt gjøres å se for seg at fylkeskommunen kan leve videre, med de samme lederne, som om ingenting var hendt.

Varden kan i dag fortelle historien om hvordan fem direktører i Vestfold og Telemark fylkeskommune jobbet for å kvitte seg med sjefen sin. Dette er ikke bare en fortelling om hvordan varsling som metode er blitt misbrukt, men også om dobbeltspill, en velregissert aksjon og – ikke minst – en gransking som har kostet skattebetalerne 15 millioner kroner.

Det ser ut, lukter og smaker som et regelrett mytteri, der et flertall av fylkesdirektøren Jan Sivert Jøsendal ledergruppe gjorde opprør mot deres egen leder.

– Jeg har ikke grunnlag for å bestride noe som kommer fram i denne rapporten, sier den nåværende fylkesdirektøren, Arve Semb Christophersen, som også sier at «det er for tidlig å si noe om» hvordan hans tillit til sin egen ledergruppe påvirkes av rapporten.

– Det finnes en annen historie som fortjener å bli fortalt, sier direktøren for opplæring og folkehelse, Helge Galdal.

Han er en av de fem direktørene, og han avviser at det har vært «en konspirasjon fra toppen», men «en massiv uro og opprør fra alle sider av organisasjonen i fylkeshusene».

En sak har svært ofte flere sider, men Galdals tilnærming har ikke fått noe som helst gjenklang i den massive granskingen. Det er nokså åpenbart at han – og de øvrige fire direktørene – ikke er blitt hørt, trodd eller lyttet til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er snarere stikk motsatt. Rapporten fra advokatfirmaet Wiersholm fastslår, om det som skjedde, at «toneangivende ledere googlet, ser hvordan andre fylkeskommuner har håndtert sånne situasjoner, og bruker nå varslinger og engasjerer andre ansatte i det vi mener er en aksjon mot Jøsendal, som leder til at Jøsendal aldri får muligheten til å lykkes».

Dette er en versjon av historien som ikke er akseptabel. Ikke for fylkeskommunen, de fem direktørene eller innbyggerne i Vestfold og Telemark. Det går bare ikke an at ledergruppen i en virksomhet får en slik attest.

Det er naturlig å se for seg to mulige utfall for veien videre: Enten må 1) den tilbakevises, ved at de «toneangivende lederne» renvaskes for de svært alvorlige anklagene eller 2) de samme lederne må gå av.

Det skal godt gjøres å se for seg at fylkeskommunen kan leve videre, med de samme lederne, som om ingenting var hendt. Særlig når vi vet at det står enorme oppgaver i kø – oppgaver som også har et betydelig konfliktpotensial; Vestfold og Telemark fylkeskommune skal deles igjen.

FYLKESTOPPENE: Fra venstre; Anne Pedersen, Lisbeth Eek Svensson, Gunnar Berg Teidene, Helge Galdal og Øistein Brinck. Foto: Hanna Hekkelstrand / Vestfold og Telemark fylkeskommune