ORIENTERTE: Statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) orienterer om nye tiltak for å bekjempe koronaviruset. Helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg var også til stede. Foto: Lise Åserud

Dette klarer vi – sammen

VARDEN MENER: Vi må akseptere korona-tiltak som oppleves som dramatiske.

– Vi må være forberedt på at vi i dag kommer med de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i fredstid i Norge, sa statsminister Erna Solberg (H), ifølge VG, under et besøk hos Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser torsdag.

Tiltakene som settes inn for å forhindre smitte av koronavirusene er omfattende og umiddelbart merkbare. Det har ikke veldig store praktiske konsekvenser å ha hjemmekontor, men når skoler og barnehager stenger, blir det alvor. Dette er deler av samfunnsmaskineriet som stopper opp, men det er åpenbare grunner til det; det er for å hindre smittespredning som igjen fører til at mer kritiske deler av samfunnet får utfordringer. Det vil, for eksempel, ha potensielt store følger og konsekvenser for liv og helse.

Det har åpenbart også enorme konsekvenser for landets bedrifter og enkeltpersoner at omsetning faller, arbeidstakere blir permittert og at man pålegges restriksjoner på bevegelsesfrihet. Vi er svært, svært heldige i Norge som – i så liten grad – opplever slikt.

Nettopp derfor er det så viktig at vi klarer denne kneika. Det gjør vi ikke uten å ta hensyn. Vi klarer det ikke dersom man velger å gå egne veier, ikke følger myndighetenes råd eller ikke finner oss i at verden ikke er helt den samme som i forrige uke.

De fleste av oss har kun opplevd fredstid, og dermed er tiltakene som nå settes inn dramatiske. Det må vi akseptere. Og klare. Sammen.