Foto: Fredrik Pedersen

Dobbeltrom-problemet kunne ha vært løst, men de klarte ikke å samarbeide

LEDER: Saken om at Skien kommune vil ta i bruk dobbeltrom på sykehjem for å bøte på køene har fått det til å ta fyr i debatten om eldreomsorgen.

Også fordi saken kommer i innspurten på valgkampen. Det er imidlertid nødvendig å bemerke at dette aldri burde ha vært en sak.

Det mest vesentlige er at Skiens rødgrønne partier, som har styrt byen siden 2003 og med Ap i spissen, ikke har klart å tilpasse tjenestetilbudet til det faktiske behovet. Det er simpelthen ikke nok sykehjemsplasser. Det er imidlertid et nytt sykehjem under bygging i Kverndalen, som også var tenkt å erstatte sykehjemmet på Gjerpen, som bystyret, i 2018, vedtok å legge ned. Det er siden kommet forslag om å beholde Gjerpen og bygge enda et nytt sykehjem på Lyngbakken.

At en kommune, til enhver tid, har den rette kapasiteten på slike tjenester, er et ansvar som må tas av de som styrer. Det må også være slik at de samme har ansvar for å løse det som kan være midlertidige problemer, når disse oppstår.

Dobbeltrom på sykehjem skal angivelig være midlertidig, i påvente av at det nye sykehjemmet står klart. Lederen i helse- og omsorgsutvalget, Trine Almenning (Ap), skriver på sin Facebook-profil at «Det er kun 5-10 rom som er aktuelle for ordningen».

Hvis det er slik, kunne også dette vært løst, med svært enkle midler. I april fikk Skien kommune tilbud av nabokommunen å leie sykehjemsplasser av Porsgrunn, ettersom Porsgrunn hadde større kapasitet enn de mente at det var behov for. Foruten at Skien måtte leie minst åtte plasser (som må kunne sies å være mellom fem og ti), ville kostnadene være om lag 40 prosent lavere enn hva Skien kommune må betale til Sykehuset Telemark for såkalte overliggere.

Eldrerådet i Skien var positive, og det var også politikerne for øvrig, men det tok tid. Porsgrunn skal ha satt en frist for når de måtte ha en tilbakemelding, og da tilbakemeldingen kom i juni, var det for sent; avdelingen var lagt ned. Porsgrunn kunne ikke vente lenger.

Hvem som har «skylden» for hva er egentlig uvesentlig, for utfallet blir det samme: Skien mangler sykehjemsplasser, og må utvise en kreativitet som er i overkant stor.

Og det er svært få som forstår at to kommuner, som er vokst så i hverandre at regjeringen kårer dem til landets mest attraktive – fordi de er så gode til å samarbeide, ikke klarer å komme til en løsning som hadde vært «vinn-vinn» for begge.