MÅ GÅ: Odds keepertrener Einar Rossbach kritiserte egen arbeidsgiver. Nå må han gå på dagen. Foto: Håkon Mosvold LArsen/Varden

Einar Rossbach må gå på dagen. Bekrefter det kritikken hans?

LEDER: Einar Rossbachs kritikk ble åpenbart for mye for Odds Ballklubb.

Odds mangeårige keepertrener, Einar Rossbach, må gå på dagen etter en solid utblåsing i lokalmediene. Rossbachs kritikk var, i hovedsak, todelt: Det «keeperfaglige» og spillerlogistikken, som henger sammen, og klubbens sportssjef, Tore Andersen.

«Keeperproblemet han tar opp er jeg til dels enig med ham i, og det har vi også diskutert internt,» bekreftet Odd-direktør Einar Håndlykken til Varden før helgen, i kjølvannet av Rossbachs kritikk. Håndlykken «synes til og med han har poeng at vi ikke har lykkes helt med» hvordan klubben har håndtert målmennene som er blitt definert som nest best; Viljar Røsholt Myhra og Egil Selvik skulle ha vært utleid, mener Rossbach. «Vi har åpenbart ikke lykkes hundre prosent med spillerlogistikken på keeperne,» sa Håndlykken. Svært mange vil være enig med ham i det.

Rossbach legger heller ikke skjul på at han mener at klubbens sportssjef er årsaken til at han ikke fortsetter, og Rossbachs karakteristikker av Andersen er såpass friske at vi ikke har sett noe som ligner i Odd siden Erik Pedersens famøse avskjedsbrev i 2001. Helt uten sammenligning for øvrig.

Det er tilsynelatende ingen faglige bomber i Rossbachs kritikk. Klubbledelsen mener endog at han har et poeng. Spørsmålet om hvem som skal være førstekeeper og kjøp, salg og utleie av spillere er umulig å kun «holde internt»; det er for mange som er engasjert i dette – og slik er fotballens natur. Keeperkritikken framstår dermed som relativt udramatisk.

Dermed er det Rossbachs omtale av sportssjef Tore Andersen som står igjen. Det er grunn til å tro at Rossbach tar vel hardt i, og det er ikke spesielt overraskende at Rossbach møter motbør fra klubben når han omtaler sportssjefen som en «enehersker» og at «årsmøtene i klubben likner mer og mer på møter i en pensjonistklubb».

Hvordan man snakker med og til hverandre på et fotballag eller i en prestasjonskultur hadde ikke vært mulig på en vanlig arbeidsplass. Odds ballklubb har også hatt en trener gjennom mange år som har vært relativt frisk i uttalelsene. Takhøyden må nødvendigvis være høy. Det er likevel grenser for hva man kan og bør si internt og eksternt.

Når Rossbach må gå fordi han har snakket for høyt i mediene, blir Odds problem at dette gir grunnlag for å spørre om Rossbach faktisk har et poeng. Tålte ikke Odd at sportsjefen ble kritisert offentlig?

– En tredel av kampene i årets Eliteserie gjenstår. Jeg håper alle i Odd står sammen om en så god avslutning av sesongen som mulig, sa Tore Andersen etter Rossbachs utspill.

Å stå sammen med Rossbach var åpenbart ikke mulig.