SKJULER MYE: Elven skjuler mye. Gamle handlevogner og annet skrap. Kloakk som blir sluppet ut i elven fra Skien til Porsgrunn, skriver Esther Buer. Foto: Bjørnar Larsen

Elvens idyll på overflaten

Jeg lener meg tilbake mot veggen på bygget som har stått her i åresvis. Den er solvarm, båtene ligger der side om side i en av båthavnene ved Skienselva.

Bryggen ved solveggen begynner å bli litt skranglete men enn så lenge sitter jeg trygt. Synet og lyden av båter på elven, sommervarmen og en bryggekant, det er idyll.

Formiddagen tidlig i juni var det flere som skulle klargjøre båtene før helgens utfart. For første gang siden 2020 har jeg flyttet meg fra yndlingsplassen da en av båtene begynte å stinke kloakk. Jeg som pleier å kikke ut på elven og ned i vannet der jeg sitter, hadde ikke behov for å kikke ned akkurat der den dagen.

Elven skjuler mye. Gamle handlevogner og annet skrap. Kloakk som blir sluppet ut i elven fra Skien til Porsgrunn. I 2019, før koronaen, var det fortsatt flere husstander som ikke var tilknyttet det offentlige nettet, hvor da kloakk går ut i elven. På Bakkestranda i Skien ble det satt opp et skilt som opplyser om mulig forurenset vann ved høy nedbør.

I 1980 badet man ikke i elven. Ingen hadde engang tenkt på å etablere en badeplass, det var utenkelig. «Alle» visste at det var både kloakk i elven og at fjorden på utsiden var forurenset på grunn av industrivirksomhet og utslipp.

I 2022 er det idyll, badeplasser, brygger og båter, flotte leiligheter og boliger med utsikt til elven, ja en gedigen forskjell fra 1980.

Hvis man tenker på advarsel-skiltet på Bakkestranda og kloakkutslippene i nærheten av badestedene så er det å sette et tankekors ved hvis ikke det jevnlig blir tatt vannprøver, hvor voksne og barn bader. Finnes det tarmbakterier i vannet hvor det er badegjester så sier det seg selv at skilt må opp langs bredden og ikke minst må spørsmålet stilles om det er helsemessig forsvarlig å la folk bade i vannet om det er ved Falkum, Bakkestranda eller om det gjelder elvebredden som slynger seg vakkert fra den ene byen til den andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ja, det er kostbart nok. Regningen ved oppgraderinger koster både den som må kobles på et kommunalt anlegg og det koster kommunen. Øker kommunens VAR utgifter så kan det fort være at regningen til hver og en også øker.

Det er en flott sommerdag, det er idyll og den kortreiste perlen jeg har funnet er gull verdt og spesielt var den en rekreasjon fra den innestengte hverdagen i korona årene. Det viser seg at årevis med etterslep fortsatt tar år etter år. Kloakken i elva var intet nytt i 1980, men det sier sitt når det fortsatt er kloakkutslipp i det moderne og rike 2022.

Esther Buer