En åpenhet vi trenger mer av

LEDER: De er menn og næringslivstopper – og åpne om psykisk helse.

Konsernsjefen og eieren av Seltor, Stian Råmunddal, sier det som det er: Han «gikk rett i kjelleren» etter at en kamerat og arbeidskollega tok sitt eget liv. Nå vil han ha mer åpenhet om psykisk helse, og donerte nylig 200.000 kroner til Mental Helse.

Les også
Kompisen tok livet sitt – nå gir toppsjefen penger til de som hjalp ham i tiden etter

Det er et fint og hyggelig bidrag i seg selv. Det som kanskje kan være vel så viktig, er Råmunddals åpenhet. Som han sier selv: – Jeg jobber jo i byggebransjen som er en maskulin bransje. Mye kan bli sett på som sutring eller syting her, men vi må ha lav terskel for å ta folk på alvor. Mental helse er utrolig viktig, og vi må ha en god takhøyde for at folk må kunne si ifra om at de ikke har det greit.

De siste dagene har flere medier skrevet om Lars Erik Lund. Han er konserndirektør i Veidekke. Han har toppjobb, er topptrent og framstår som en lykkelig familiemann. Men alt var ikke helt på topp.

Lund valgte å fortelle åpent om at han ikke hadde det så bra. At han var bedrøvet og at «hver morgen kjenner jeg på en uro og kanskje til og med redsel» som gir «en ulmende følelse som sprer seg fra hodet og magen».

Næringslivstoppen fortalte ganske enkelt om sin egen depresjon.

– Det er en fyr som skal stå fram som en av samfunnets søyler som viser at det ikke er så lett. Og at han ikke føler seg helt som han framstår. Det tenker jeg gjelder veldig mange som har mye ansvar. Da skal man helst ikke vise sårbarhet, for alle andre trenger at du er solid, sier psykolog Peder Kjøs til NRK.

Etter at Lund fortalte om depresjonen, og mediene skrev om det, fikk han raskt over 2000 e-poster i innboksen, ifølge NRK. Dette sier ikke bare noe. Det sier mye, men kanskje først og fremst at åpenheten som Råmunddal og Lund viser, på hver sin måte, er utrolig viktig.

Seltor-toppsjef Råmunddal peker også på at virksomheter og arbeidsplasser må ha takhøyde og rom for å si fra om at man ikke har det så greit. Det er en viktig påminnelse, samtidig som det er betimelig å minne om at hver enkelt må vurdere hvor åpen man kan eller bør være. Her kan Mental Helses hjelpetelefon bistå. Her kan man være åpen og snakke med noen som ikke bare har taushetsplikt, men der man også kan være anonym. En støtte til deres arbeid er derfor verdt å gi honnør for.

Konsernsjef og eier i Seltor, Stian Råmunddal og daglig leder i Mental Helse Aslaug, Timland Dale. Foto: Fredrik Pedersen