Foto: Arkiv

En kule for «Freya»

KOMMENTAR: En ulv blir skutt om den roter seg utenfor ulvesonen, noen ganger innenfor også, i alle fall om den har drept noen sauer.

I Kragerø ligger en over 600 kilo tung hvalross, en halv klode unna sitt naturlige leveområde, «Freya» har punktert flere båter i et område som snart invaderes av 50.000 turister.

Den får ligge i fred.

Begge de to dyrene står på den norske rødlista, men ulven som «kritisk truet», hvalrossen som «sårbar» art. Bestanden vokser igjen etter at den ble fredet i 1952, nesten utryddet av hard jakt.

Men Freya er på avveie, «hvalross-sonen» er ikke ytre Oslofjord, den er rundt Svalbard.

Hvorfor er holdningen så forskjellig?

Er det på grunn av skadene den gjør? Ulv river sau og beitedyr, og påfører lokale bønder tap, men må trolig måtte avlive en hel saueflokk for å komme opp i verdiene på de rib'ene «Freya» har ødelagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Er det på grunn av faren for mennesker? Det finnes ingen troverdige historier om at en ulv har angrepet eller drept et menneske. Hvalrossen er normalt også et fredelig dyr, men selv Freyas vernetilhengere mener hun kan bli farlig hvis noen kommer for nær. Styrken i den kraftige kroppen, og de spisse tennene, kan være farlige.

Er det fordi vi synes hvalrosser søte og sjarmerende, noen gigantisk harmløse godklumper som nærmest vekker et morsinstinkt i oss?

RYKKET UT: Hvalrossen valgte en liten rib som seng for ettermiddagsluren. Foto: Grenland brann og redning
Les også
Hold geværene unna Freya!

Det har vært brukt som argument at det er flott for alle oss mennesker «sørafor», anslått flere tusen, å få se et sånt mektig polart dyr.

Hvalrosser majestetiske skapninger, men det er ikke spesielt vakker på se dem på en rib i en småbåthavn i Kragerø.

De er vakrere der de hører hjemme, ofte i store flokker, på isen eller på en holme i Arktis. Ville dyr på avveie, i en slags gigantisk dyrepark i Oslofjorden, er ikke fint.

Visst skal hvalross vernes, men fortrinnsvis i sine leveområder - på Svalbard, Grønland, Frans Josefs land og østover i Barentshavet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Freya dro sørover allerede for to år siden, ble observert på Norskekysten i 2019, og har det siste året holdt seg i Sør-Norge eller andre land rundt Nordsjøen.

Nå har hun slått seg til i Kragerø-skjærgården, i lengre tid enn hun vanligvis pleier å være på et sted.

Ute i havet plager hun ingen, men på brygger og i båter i Kragerøskjærgården kan hun ikke være i sommer. Stedsbetegnelsen hvalrossens siste observasjon er betegnende nok «Kragerø camping». Ordfører Grunde Wegard Knudsen i Kragerø har rett i at det er uholdbart. Nylig måtte noen redde henne fra trosser og tau hun hadde viklet seg inn i på en brygge. Ikke risikofritt, slik nærhet til mennesker kan skape farlige situasjon er flere ganger i sommer.

Les også
Ordfører vil flytte eller avlive hvalrossen «Freya»

Hvis det er mulig å flytte henne, og få henne «hjem», er det fint.

Hvis ikke er avlivning uunngåelig.

Fiskeridirektoratet har foreløpig sagt at avlivning er uaktuelt. De vil at det skal bygges en «egnet flytebrygge som kan være attraktiv for hvalrossen å ligge på» i Kragerøskjærgården.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hva om Freya ikke velger den liggeplassen fiskeribyråkratiet ønsker?