DELES: Fylkestinget stemte tirsdag for å dele Vestfold og Telemark fylkeskommune. Foto: Fredrik Nordahl

En pinlig affære

LEDER: Hva får skattebetalerne igjen for sammenslåingen og delingen av fylket?

Fylkestinget har talt: Vestfold og Telemark fylkeskommune skal deles. Fylket skal deles igjen. Dette er en demokratisk fattet beslutning som må respekteres. Så får det stå sin prøve at en del av fylkestingsrepresentantene fra Ap nok stemte annerledes enn hva de selv mente. Samtidig er det også all mulig grunn til å påpeke at prosessen og saken som sådan er en gjennomført pinlig affære fra start til slutt.

Vestfold og Telemark ble slått sammen med tvang i 2017 og ble opprettet som eget fylke fra 2020. Her i avisen har vi vært gjennomgående kritiske til regionreformen, innholdet i den og sammenslåingen av fylkene. Det er vi fortsatt. Det var ingen som gikk til valg på regionreformen. Den kom til som følge av en hestehandel mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre.

Dette er imidlertid ikke grunn god nok i seg selv til å dele fylket. Den nye organisasjonen begynte å virke fra 2020, og gikk direkte inn i en pandemi. Det ble brukt flere år og enorme summer på å etablere den nye fylkeskommunen. Det anslås at det kostet 80–100 millioner kroner å slå fylkene sammen – og det samme å dele dem igjen.

– Dette er politikk på sitt verste, sa Lina Bringsli (KrF) fra talerstolen i fylkestinget.

Det har Bringsli nokså rett i, men hennes parti må åpenbart bære mye av ansvaret for at vi er kommet i situasjonen vi er i nå.

Selv om det er lite konstruktivt å lete etter syndebukker, er det nødvendig å være kritiske til hele prosessen som sådan, for det er vanskelig å komme bort fra at fram og tilbake ikke er like langt; det er mye kortere. Hva har innbyggerne i Vestfold og Telemark fått igjen for ressursbruken? Hva sitter skattebetalerne igjen med?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blir de videregående skolene bedre som følge av denne prosessen? Får vi bedre tannhelse, veier og næringsutvikling? Kommer det kulturen, klima og miljø, samferdsel og folkehelsen til gode at vi har slått sammen og delt fylkeskommunen?

Regnestykket blir antakelig ikke så veldig komplisert: Vi kunne selvsagt ha brukt tiden, pengene, kreftene og ressursene på noe langt mer framtidsrettet enn å slå sammen og dele et forvaltningsnivå, med alt hva dette innebærer.

Det er, i all korthet og enkelhet, temmelig ille at vi har satt oss selv i en slik situasjon.

Vi innbyggerne kommer neppe til å merke noen særlig forskjell, men vi fortjener likevel bedre. Det gjør også de ansatte i fylkeskommunen, som må holde ut i en slik situasjon.