Foto: Tom Erik Thorsen

En riktig god jul til alle Vardens lesere!

LEDER: 2020 ble ikke som planlagt. Ikke jula heller. Da må vi sørge for at jula blir så god som den kan bli.

2020 ble året som ikke ble som det skulle. Men som ble som det ble likevel. Uten at noen kunne forutse det. 2020 ble året der lite ble som normalt. Heller ikke julehøytiden, som vi nå går inn i. Hundrevis sitter i karantene i Telemark. Mange er også smittet – og sitter i isolasjon.

Jula blir dermed noe helt annet enn hva man hadde sett for seg. Og det er klart det er trist og vemodig å ikke kunne feire jul som man pleier. Sammen med sine nære og kjære. Sammen med familie og venner. Barn og barnebarn. Tanter og onkler. De man vil være sammen med. Sammen med de man er glade i.

Samtidig må vi ikke miste perspektivene helt. Selv om det er trist og trasig at ikke alt er som det pleier i år, er det verdt å minne om at pandemien har rammet så mange så hardt at det å ikke kunne ha juleselskap som normalt blir en parentes. Vi begynner å nærme oss to millioner døde på verdensbasis. Mange har gått permittert gjennom store deler av året. Mange har mistet jobbene sine. Livsverk har gått over ende. Usikkerheten er stor for mange. Enten det dreier seg om arbeidsplassen de har, egen økonomi eller helsen. Egen helse eller bekymring for de man er glad i.

Helsearbeidere over hele landet – og verden – jobber døgnkontinuerlig for å håndtere konsekvensene av pandemien. I vår så vi hvor galt det kunne bli i Italia. Nå trenger vi ikke reise lenger enn til Sverige for å finne et helsevesen i knestående. Bare i Stockholm ligger det 800 koronapasienter på sykehus på lillejulaften. Det har vart lenge, og det begynner å bli prekært.

Det blir jul selv om det er pandemi. På et vis. Annerledes enn hva vi hadde sett for oss og planlagt. Det er lite annet å gjøre enn å stå i det. Annet kan vi ikke gjøre. Vi må forholde oss til det. Det er, uten sammenlikning for øvrig, som været. Som vi heller ikke får gjort noe med. Vi må bare akseptere at det er slik. Og gjøre det beste ut av det.

Så får vi alle bare tenke at det blir bedre. Forutsatt at vi klarer å følge relativt enkle retningslinjer, men også fordi det kommer en vaksine. Som er på vei ut nå. Det blir bedre. 2021 blir annerledes enn 2020. Det er gode nyheter i vente, samtidig som verden kanskje aldri blir helt som den var. Vi må løfte blikket og se framover, så godt det går.

Det blir bedre. Og i mellomtiden må vi sørge for at julen blir så god som mulig. Hver for oss og sammen. God jul til alle Vardens lesere!