OPPMERKSOMHET: Dette er året hvor ingen burde ekskluderes til jul. I et kreativt samfunn er det fullt mulig å gi folk oppmerksomhet slik at ingen skal føle seg på utsiden, skriver Esther Buer. Foto: Frank May/NTB

Ensomhet

Kalenderen viser 18. desember og julaften er bare noen dager unna. Ensomhet har bygget på seg i to år nå.

Mer enn før har mange kjent på ensomhet, forandret rutiner, endret døgnrytme og blitt mer asosiale. Ifølge en undersøkelse nå viser det at det er sannsynlig at 50.000 eldre kommer til å feire julen alene, fordi de har fått beskjed om eller tatt avgjørelsen på å skjerme seg pga. pandemien.

Hvert år, hele året er det ensomhet og mennesker som bor alene uavhengig av pandemi, hvor ikke det offentlige eller andre oppdager det før det er for sent. Enkelte har aldri blitt savnet av noen. NRK skriver at 31 personer lå døde i over 1 uke i Oslo området før de ble funnet. 21 menn og 10 kvinner. I fjor ble det funnet en person i en leilighet som hadde ligget død i 9 år. Dette var kun i Oslo og Bærum. Hvordan står det til med andre steder i landet?

Julen er en spesiell tid av året. Fylt av følelser og tanken om at ingen burde sitte alene i julen. Den nasjonale beskjeden er at det kan være 10 samlet til juleselskapet. Det ble ikke lagt føringer for noe som i de siste dager har kommet på bordet og blitt et sårt tema. En klinikksjef mener at man ikke burde ta uvaksinerte inn i juleselskapet. Alt er sammensatt og sette familiemedlemmer i bås til jul er hjerterått. Heldigvis finnes det tester som vi nå begynner å bli vant til og ikke minst smittevern.

Denne tiden av året som i likhet med fjorårets jul skaper distanse, tristhet og en annerledes jul for mange. Mange pleietrengende er også alene på julaften mellom hvert besøk fra hjemmetjenesten. Mange har ikke pårørende og de fleste har familier som har sin egen julefeiring. På institusjon og sykehjem er det jul. På helsehus og sykehus er det jul. I Skien er planen at 92 % av de over 80 år i framtiden skal pleies hjemme. Ja de fleste skal pleies hjemme. Det er ikke noe galt i og pleies hjemme hvis det ikke fører til utenforskap og ensomhet. Ja det kan ikke legges skjul på at det også er få plasser på lindrende enhet som tilsier at blant annet kreftpasienter må behandles hjemme fordi om ønsket og behovet fra pårørende viser noe annet.

Det er ikke jul for alle. Dette er virkeligheten. Det blir de friske og den yngre generasjon som kan feire en velsignet og god jul. Hva kan samfunnet og det offentlige gjøre for å bedre dette? Situasjonen er ikke kun til jul men det er da forskjellene kommer til overflaten. Fattigdommen er aldri så synlig som til jul sammen med ensomheten.

Dette er året hvor ingen burde ekskluderes til jul. I et kreativt samfunn er det fullt mulig å gi folk oppmerksomhet slik at ingen skal føle seg på utsiden. Det er lett å glemme andre når vi 24/7 må tenke på hvordan beskytte oss og familien mot smitte. Kanskje er det ikke så mye som skal til for å dele en juleglede når masken er på og avstand holdes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Helt på tampen kommer et hjertesukk til tider hvor julekort med dompap, julenek, snø og kjelke dumpet ned i postkassen hver jul: Alle er ikke digitale.

Esther Buer