EN TIMES GANGE: «Alle barn har rett på å gå på skole i nærmiljøet sitt.» Ja, dit er det en times gange på 4,9 kilometer, skriver Mari V. Larsen. Foto: Ragnhild Johansen

Er 4,9 kilometer «nærmiljø»?

Jeg er lei meg. Skikkelig lei meg. Frustrert og litt forbanna egentlig. Hva jeg snakker om? Skolepolitikken i Porsgrunn kommune.

Da jeg fikk barn for snart åtte år siden, tenkte jeg ikke på at hun kanskje ikke skulle få gå på skole/ungdomsskole i nærmiljøet sitt med vennene sine. Jeg har ikke greie på verken politikk eller økonomi, men vil tørre å påstå at jeg har rimelige gode sosiale antenner og skjønner sunn fornuft.

Ved de to siste lokale valgene her i byen har sentrale politikere og partier hatt skole og ny skole på Herøya som sine fanesaker. Dette er bare sprøyt. Kanskje til mine oldebarn?

Men så begynte vesla på Klevstrand da, og det har til de grader innfridd. Klassen er en fin, liten gjeng, vi har flotte lærere og en kul rektor fra Island. Så Vessia-hjertet mitt har virkelig begynt å banke for Herøya også. Vi vil bli her. Vi bor på Skrapeklev, så er jo så kjekk vei til ungdomsskolen også. Nei, vent! Legges ned? Når ble det bestemt? Hvordan ble det bestemt? Skjønner at det er før min tid på Klevstrand, vi er på andre året nå.

Som sagt, penger og politikk er ikke mitt felt. Men jeg skjønner såpass at her har ikke innbyggere, og da særlig barna, blitt hørt. Fra her vi bor er det 4,9 kilometer til Eidanger. Som for øvrig er en kirkegård. Stridsklev er Porsgrunns nest største bydel i yrende vekst. Kirke, skole, to nye «kjøpesentra» og masse turmuligheter. Midt i sentrum fra alle tilhørende barneskoler. De mest sårbare barna på BOVIS blir heller ikke tatt hensyn til.

Man ønsker alltid å spare penger, ikke sant? Og det er vel et faktum at alternativet på Stridsklev er mye billigere? En ting er at beboere på Stridsklev ikke blir hørt. Men vi her på Herøya er bare glemt.

Hva med det faktum at protestgruppa har samlet inn over 2000 underskrifter? Tenker jo også at næringslivet på Stridsklev burde hive seg inn i kampen her. Om skoler forsvinner, er det gode odds for at folka flytter fra også. Jeg tenker jo selv at jeg vil flytte dit det er en ungdomsskole og et aktivt nærmiljø.

Jeg syns det er supert at kommunen vil spare penger, men ikke på bekostning av barna våre. De er framtiden.

Jeg vet at skolegrensene blir flyttet på litt her og der. Jeg vet også at det kan bli reelt at skolegrensen flytte i framtiden slik at vesla havner på Heistad. Noe som i utgangspunktet hadde vært kurant. Men ikke på bekostning av at klassen blir delt etter sju år på barneskolen.

Jeg kjenner litt på flauheten over å bo i en kommune hvor en folkevalgt ordfører ikke tør å møte innbyggerne sine til debatt. Jeg vet han har blitt spurt. Samtidig innser jeg at slaget kanskje er tapt.

Men en ting er jeg helt sikker på, og det er at dattera mi ikke skal gå på Tveten. Det var en som sa til meg: «Alle barn har rett på å gå på skole i nærmiljøet sitt.» Ja, dit er det en times gange på 4,9 kilometer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mari V. Larsen

EN TIMES GANGE: «Alle barn har rett på å gå på skole i nærmiljøet sitt.» Ja, dit er det en times gange på 4,9 kilometer, skriver Mari V. Larsen. Foto: Ragnhild Johansen