Foto: Alexander Lehmann

«Er det noe vi glemmer før vi kaster oss ut i dansen?»

Uteliv og vern av naturen er blant temaene i dagens Hallo Varden.

Gjest eller produkt?

Ut på byen og ta en øl, hva med en konsert? Høres digg ut det, men er det noe vi glemmer før vi kaster oss ut i dansen?

Man føler seg jo som gjest når man har kjøpt seg en pils og har tatt seg råd til en konsertbillett. Slik bør det jo også være, men tidene forandrer seg som kjent, og dette ser ut til å ha endret seg kraftig i det siste.

Historisk tilbakeblikk: Gjester var gjester og pressen var opptatt av hvilket band som spilte, hvilke låter som ble spilt og hvor bra dette var. Klikk ble det nye og viktigste, hva folk klikker på er den «nye redaktøren». Bilder av publikum og gjester, fra konserter og utsteder er det som teller.

Drit i gammeldagse konsertanmeldelser. Drit i at du ser ut som en dass, litt for full ble du og, ustelt på håret, kanskje en finger i nesa. Det var ikke dette du hadde tenkt deg, du skulle jo bare ut å se etter noen kjente. Dumme fjomp, du ble et produkt for lokalpressen, du din ustelte gjest ble kjendis under en gjesp.

Stuegjest

Trærne i Odinsgate i Skien

De praktfulle bjørkene i Odinsgate ble felt. Nye trær skulle opp. Det har også skjedd. Men hva så? Nye trær står der, men er i ferd med å dø. Her er det noe(n) som svikter. Jobben er ikke gjort. Hvem følger opp?

Svein Zachariassen

Hunder og patellaluksasjon

Hei, alle hundeeiere, eller mulige hundeeiere. Ønsker å dele dette med dere:

Sitter i sofaen, og ser på min bestevenn innestengt i et lite bur. Vi skulle ha vært på tur. Han er operert for patellaluksasjon (feil i kneleddet i bakbena). Kommer til å sitte i buet i mange dager og kan knapt løftes ut på do.

Rehabiliteringen tar fra to til tre måneder. Er så heldig, at jeg er hjemmeværende, og kan passe godt på han. Elsker han over alt på jord. Ingen hund skal utsettes, for dette. Han er en aktiv hund som elsker turer. Ingen sofahund. En mann sa en gang, til meg: Stor hund i liten kropp. Så sant, så sant.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Patellaluksasjon har blitt en utbredt arvelig sykdom. Etterspørsel etter små hunder har eksplodert de siste årene, samt at større hunder kan også få sykdommen. Avling er en stor grunn, til denne sykdommen..

Jeg viste ikke om en slik arvelig sykdom. Den ble oppdaget av veterinæren ved årskontrollen. Dette er noe som ikke blir oppdaget før hunden er et til to år. Har valgt å operere, slik at han får en godt liv, og en fin alderdom. Så får vi ta det andre benet etterhvert.

Oppfordrer alle som ønsker seg en hund, at dere ber om dokumentasjon på at foreldrene er fri for patellaluksasjon. Vet de fortsatt avler på hunder med grad 1 av patellaluksasjon. Denne sykdommen er gradert fra en til fire.

Igjen, ingen hund skal gå igjennom dette. De er dyr, som ikke skjønner sitt eget beste. De ønsker fortsatt turen sin, og blir ganske stressa av å være stengt inn i et bur, samt med en «lampeskjerm» rundt halsen.

Da ønsker jeg alle hundeeier en fin tur, og de som ønsker seg hund: sjekk nøye.

En hundeeier som elsker sin beste venn

Sterkere vern av naturen i Grenland

Det slår meg at naturen i Norge og Telemark / Grenland har vært litt for lite regulert. I Norge er vi vant til å tenke at vi har nok av natur. Det gjør ikke noe om man hugger, går på tur og jakter i samme områder.

Er det så enkelt?

Her i Skien hvor jeg går på tur synes jeg at jeg ser spor av tidligere eller pågående hogst nesten over alt. Maskinene etterlater seg ganske store fotavtrykk og idyllen forsvinner.

Opplever ganske ofte å snuble borti jegere også. Både på høyfjellet og her i Skien, feks ved Blåfjell. Jeg stusser litt på hvorfor jegerne er såpass aktive rundt Fjellvannet når det er såpass mange kilometer med skogsbilveier ellers i Skien nord, som er stengt for allmennheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det bor mange mennesker i Grenland. Vi er omringet av noen flotte åser i Skien. Det er mange fine turstier, både merkede og umerkede. Hvitsteinstjenn og Gulsetområdet har vel flest merket turstier i Skien, vil jeg tro. Her er det for meg nærliggende å tenke at man ikke jakter, eller hugger trær.

Så er spørsmålet om man bør verne disse områdene på en eller annen måte. Opplevelsen av å vandre i et område med mye inngripen, kontra lite er ganske annerledes. Det er litt trist når nordmenn ikke forstår at granplantasjen de vandrer i er nettopp en plantasje, og ikke natur.

Helt svart-hvitt er det ikke, ingen eller få områder har aldri vært påvirket. Men vi vet også at flere arter bare trives i eldre skog. Kan ikke bystyret i Skien ta litt tak i dette med å verne om naturen rundt byen vår på en mer aktiv måte. Hva slags status områdene skal ha vet jeg ikke. Vi bor i jo i et land hvor man jakter i nasjonalparker og hvor jerv er nektet adgang, selv om det er typisk høyfjellsnatur som jerven hører hjemme i.

Jeg er ikke i mot hverken hogst eller jakt, men vi er i ett av landets tettest befolka områder. Det bor nesten 100 000 mennesker i Grenland, én time unna bor det 150 000 til.

Vi må tenke mer som Oslo gjør med Nord og Østmarka. Hvor er turistforeninga? Utrolig nok uttalte lederen DNT Telemark seg på en måte i avisa, hvor han støttet tømmerdrift rundt selveste Hvitsteinstjenn. Ett av de mest populære turområdene i byen.

Hvis nye generasjoner skal bli kjent med naturen og vi skal løse krisen med tap av natur og klima så må vi begynne lokalt.

A