AVLYST: Kampen mot Romania ble avlyst for Fredrik Midtsjø, Martin Ødegaard, Joshua King, Sander Berge og Erling Braut Haaland. Foto: NTB

Er det tvingende nødvendig å spille internasjonale fotballkamper nå?

LEDER: Fotball er ikke så viktig at pandemi-tiltakene kan settes til side.

Søndag skulle Norges herrelandslag spilt borte mot Romania i Nasjonsligaen. Kampen ble avlyst, men først etter at fotballtoppene rotet det fryktelig til for seg selv. «NFFs vurdering er at covid-19 forskriften ikke har tatt høyde for situasjonen som har oppstått i landslagstroppen,» heter det i en pressemelding fra Norges Fotballforbund (NFF).

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til NTB at «Helsedirektoratet setter ikke ned foten, vi har bare vist til covid-19-forskriftens bestemmelser om at nærkontakter til en smitteførende person skal i karantene i 10 dager».

Visekaptein Omar Elabdellaoui fikk påvist covid-19 på fredag. Da må nærkontaktene, altså lagkameratene på landslaget i karantene. De har fått lov til å reise hjem til sine respektive land, under forutsetning av at de fortsetter sin karantene der.

Et sentralt poeng fra NFF er at Norge har et regelverk som er avvikende fra de 54 andre UEFA-landene, samt at avlysningen av Romania-kampen «er svært ødeleggende for landslagets ambisjoner på kort og lang sikt».

Det kan virke som at det sitter langt inne for NFF og fotballen for øvrig at vi ikke bare er midt i en pandemi, men også i en pandemi som vokser i styrke. Det er korrekt og bra at fotballen har et strengt smittevernregime, som også innebærer hyppig testing av spillere og støtteapparat, men vi ser også, på daglig basis, at spillere tester positivt for koronaviruset. Det er bare noen dager siden det israelske landslaget hadde med seg en smittet spiller til Oslo.

Det kan meget vel hende at det har store konsekvenser å utsette kamper, men det må være lov å stille et fundamentalt spørsmål: Er det tvingende nødvendig å spille internasjonale fotballkamper nå? Man kan utvide spørsmålet til også kamper nasjonalt, men det er utvilsomt forskjell på lag som reiser internt i samme land og lag som krysser landegrenser.

Pave Johanes Paul II kan ha hatt rett da han påpekte at «av alt det uviktige i verden er fotball det viktigste». Fotball er viktig. For mange og av mange årsaker. Men når det kommer til stykket er det relativt uviktig, samtidig som det er desto viktigere at også fotballen ikke bare deltar i dugnaden, men også går foran. Det er imidlertid ikke inntrykket man sitter igjen med etter denne helgen.

Foto: NTB