PÅ TOPP: Mahmoud Farahmand ble Telemark Høyres toppkandidat - til slutt. Her er han i samtale med Vebjørn Selbekk før et møte i Kringkastingsrådet i 2017. Foto: NTB

Farahmands første oppgave blir å sørge for at partiet er samlet bak ham

LEDER: Mahmoud Farahmand har fått en uvanlig trang fødsel som Telemark Høyres toppkandidat.

– Min beskjed til det norske folk er: Hold dere mest mulig hjemme. Ha minst mulig sosial kontakt med andre. Sammen kan vi snu den skumle utviklingen i smittetallene, men det krever at vi alle er med på en skikkelig dugnad de neste ukene, sa statsminister Erna Solberg (H).

To dager senere samlet Telemark Høyre 73 delegater i samme rom i Langesund for å bli enige om listen over kandidater til stortingsvalget kommende høst. Også her ble det «ja, vi hører hva du sier, men vi gjør noe annet».

Nominasjonskomiteene i partiene står selvsagt helt fritt til å innstille på listen de mener er best. Det er imidlertid et faretegn dersom komiteen ikke blir enstemmig; det var dissens på de fire første plassene. Dernest er det spesielt at nominasjonsmøtet i helgen så totalt kaster om på nominasjonskomiteens innstilling.

Karoline Aarvold fra Skien ble innstilt på topp. Hun ble nummer fire. Steinar Bergsland fra Tinn ble foreslått som nummer to. Han ble nummer sju! Mahmoud Farahmand fra Porsgrunn var innstilt som nummer tre, men ble nummer én. Emilie Schäffer fra Skien var foreslått som nummer fire, men ble to. Veslemøy Wåle fra Notodden var foreslått som nummer seks, men ble nummer tre.

Det er kanskje noe i at den som vet hvordan pølser og politikk blir til, aldri mer får en rolig natts søvn, som Otto von Bismarck angivelig skal ha sagt, men her gikk det så over stokk og stein at det ikke bare er på grensen til pinlig, men at det også gir grunn til å reise spørsmål om Telemark Høyre er så i villrede at de ikke er samstemte om hva som er den beste veien videre.

Valget av Farahmand, som kommer til å bli valgt inn, er imidlertid godt. Telemark Høyres nåværende stortingsrepresentant, Solveig Sundbø Abrahamsen fra Seljord, har vært svært lite synlig de siste sju årene. Farahmand har allerede markert seg lokalt og nasjonalt som en tydelig og direkte stemme. Alle partier trenger dette, men er påtakelig nødvendig for Høyre nå.

Når Farahmand selv påpeker at «det er ikke vanlig at en gutt født i Iran blir toppkandidat på stortingslista for Høyre i Telemark», har han selvsagt rett i det, men dette gjelder alle partier i Telemark. Farahmand er imidlertid ikke typen som bruker sin innvandrerbakgrunn i politikken, men som snarere har en tydelig tilnærming til innvandring og integrering som politisk felt.

Porsgrunn Høyre ville ikke satse på Farahmand som ordførerkandidat ved forrige valg. Nå er han klar for Stortinget. Det er paradoksalt, men viser også at det svinger også i politikken. Det er imidlertid mye som tyder på at det blir nye toner fra Høyre i Telemark, som har spriket i flere retninger. Farahmands første oppgave blir å sørge for at partiet er samlet bak ham.