SMITTET: Filaret av Kiev mente likekjønnet ekteskap var skyld i koronapandemien. Nå er han selv smittet.

Farlig rør har aldri fungert som botemiddel mot en pandemi. Vitenskap gjør.

LEDER: Lederskikkelser over hele verden har snakket mot bedre vitende om koronapandemien. Det er farlig.

Mandag ble det kjent at patriark av den ukrainsk-ortodokse kirken, Filaret av Kiev, er blitt smittet av koronaviruset. Noe som viser at pandemien ikke sparer noen. Selv ikke de gudommelige og de som forsøker seg med alternative forklaringsmodeller. For ikke å si farlig rør.

I mars sa patriarken av Kiev og hele Rus-Ukraina at covid-19-pandemien var «Guds straff for menneskenes synder, menneskehetens synd, i første rekke likekjønnet ekteskap». Den ukrainsk-ortodokse kirken har 15 millioner medlemmer i Ukrania – og dens øverste leder sier på tv at koronapandemien skyldes at to av samme kjønn har giftet seg. Noe som for øvrig ikke er lov i Ukraina.

Den israelske rabbineren Meir Mazuz har argumentert pandemien skyldes såkalte pride-opptog. I begynnelsen av mars mente Mazuz at dette gjaldt alle land i verden, «bortsett fra arabiske land, som ikke har denne onde tilbøyeligheten». At Iran var tungt rammet av viruset, forklarte han med at iranerne var onde og «deres hat mot Israel».

Den islamske staten (IS) har pekt på at koronapandemien er en straff fra Gud, som de er «glade for». I Hviterussland har diktatoren Alexander Lukasjenko avfeid pandemien som «en psykose» og anbefalte folk å drikke vodka og ta badstue to ganger i uken for å unngå å bli syke. Selv droppet han tydeligvis de forebyggende tiltakene, ettersom han selv ble smittet. I USA har landets leder ment at viruset forsvinner med «varmt vær». Her hjemme har TV-pastor Jan Hanvold ment at koronaviruset er «bygd på en løgn, bygd på en forførelse og som er planta der av makter og myndigheter».

Dette er bare noen av eksemplene på hva som best kan betegnes som pølsevev. Det er imidlertid ingen grunn til å dra på smilebåndet av de ville påstandene som kommer fra ulike lederskikkelser; påstandene er ikke bare fullstendig usanne og oppdiktete, men også farlige. De er farlige fordi allerede utsatte grupper, for eksempel homofile i Ukraina, står i fare for å bli enda mer forfulgt. De er utvilsomt også farlige for alle, for hvis man har ledere som anbefaler vodka mot virus eller på annen måte ufarliggjør en pandemi, vil dette føre til at flere blir smittet, innlagt og dør, samtidig som pandemiens utbredelse ikke bremses, som igjen fører til at flere blir smittet.

Hvis noen skulle være i tvil: Det er kun vitenskapen som kan ta knekken på en pandemi, enten det er tale om en vaksine eller kunnskapen om å holde avstand og vaske hendene.

Far, forlat dem, for de vet ikke hva de gjør, heter det i en velkjent bok. Problemet er at de vet utmerket godt hva de gjør. Det er også det virkelige problemet.