Foto: Hege Schjøth Øverås

Festdeltakere med dårlig hukommelse

LEDER: Ingen kan bli straffet for å ha blitt smittet, men samfunnet straffes dersom man ikke bidrar til å begrense videresmitte.

Helgen 9–11. april var et antall mennesker samlet til fest i Porsgrunn. Eventuelt en sosial sammenkomst. Nøyaktig hvor mange som var der er uklart. Beskrivelsen er vage. De som var der lider, ifølge kommuneoverlegen i Porsgrunn, av noe som framstår som kollektivhukommelsessvikt. – De har gjennomgående dårlig hukommelse, sier kommuneoverlege Jan-Arne Hunnestad.

Det vi imidlertid kan anta, er at minst 20 personer og et stort antall mennesker er i karantene eller ventekarantene etter festen få er villige til å huske at de var på. De smittede er fra Porsgrunn, Bamble og Skien. Ifølge kommuneoverlegen var én person med ukjent smittevei til stede, og utviklet symptomer et par dager senere.

– Det er tilfeldig eller ikke om vi klarer å få tak i alle nærkontaktene. De vil ikke sladre på andre som var til stede. Vi ser at flere av dem har rukket å smitte videre. Vi er nå på tredje ledd med smittede, sier Hunnestad.

Han sier at kommunen «vi har kapasitet til tåle ett slikt utbrudd, men ikke flere samtidig». I formannskapet i Porsgrunn torsdag sa ordfører Robin Kåss (Ap) at «vi må ikke lage en heksejakt med tanke på smitte». Det har han helt rett i. Og det er sannsynligvis riktig som han sa, at «det er ingen av oss som ikke har gjort noe dumt i løpet av perioden fra 12. mars i fjor og fram til i dag».

Festdeltakerne i Porsgrunn er ikke de eneste som har hatt påfallende vanskeligheter med å huske hvor de var og hvem de var sammen med. Det har liten hensikt å rangere den aktuelle festen på en skala fra «lurt» til «ikke veldig lurt», men det som åpenbart er usedvanlig usmart, er å opptre på en måte som skisseres av kommuneoverlegen.

Manglende vilje til å oppgi nærkontakter er en trend og utvikling man ser landet rundt. Dette er åpenbart et kjempeproblem. Det samme er at de som skal vaksineres ikke tar telefonen. Til det siste er imidlertid også å innvende at kommunene også bør se nærmere på hvordan de jobber for å få tak i folk; at man ikke har fått på plass et digitalt timebestillingssystem for vaksinering er, uavhengig av årsak, helt ubegripelig.

Visst kan det være vrient å huske alle mulige detaljer om alt man gjør eller ikke gjør her i livet, men det er viktig å understreke og si at ingen kan eller skal straffes for å ha blitt koronasmittet, men samfunnet rundt blir straffet dersom man ikke bidrar til å begrense videre smitte. Det siste er man, i det minste, moralsk forpliktet til.