Flere fattige på Høyres vakt

I sitt innlegg i Varden 27. mai bortforklarer Høyrepolitiker Emilie Schäffer hvordan antall fattige her til lands har økt på Høyres vakt.

Arbeiderpartiet mener vi må bruke politikken til å hjelpe familier ut av fattigdom.

115.000 barn vokser opp i fattigdom i Norge i dag. Hvert år, i åtte år har andelen barn som vokser opp i fattigdom økt. På Høyres vakt har andelen fattige økt til å over én av ti. Over én fattig på hvert fotballag. Tre barn som vokser opp i fattigdom i en klasse på 30 elever.

Så lenge politikere prioriterer de rikeste, så vil andelen barn som vokser opp i fattigdom fortsette å øke. Schäffer sitt innlegg kommer like etter at vi har sett rekordlange køer utenfor Fattighuset. Både her i Telemark, og i resten av landet, sliter stadig flere familier med å få endene til å møtes etter over ett år med nedstenging.

Videre påstår Høyre at «den norske stat er rik, mens store deler av arbeidslivet sliter». Det er riktig, men det er ikke riktig at det må være sånn. Vi hører daglig om bedrifter som ikke mottar krisestøtte, fordi regjeringens ordninger ikke er tilpasset dem. Om levedyktige bedrifter og gode arbeidsgivere, som på grunn av koronakrisen har fått stort omsettingsnedgang, men likevel ikke får én krone av høyreregjeringen. Samtidig har gitt milliarder til flyselskaper, og andre, uten å stille krav om at pengene ikke kan gå til utbytte for eierne.

Krisehåndteringen til Høyreregjeringen har prioritert de med mest fra før.

Nå er det snart sommerferie, og de med fast inntekt kan vente seg feriepenger på konto. Det gjorde også permitterte og dagpengemottakere tidligere, helt til Høyre og Frp fjernet det i 2015. Med 200.000 arbeidsledige fremmet Arbeiderpartiet forslag om å gjeninnføre feriepenger for dagpengemottakere under koronakrisen. Høyre og Frp stemte det ned.

Fattigdom er et menneskeskapt problem, og kan derfor løses av mennesker. Arbeiderpartiet går til valg på et stortingsprogram som sier at arbeid til alle er jobb nummer én. Etter åtte år hvor de med mye har fått mer, så trenger vi politikere som prioriteres annerledes.

I tillegg til å gi alle arbeid, så må vi også styrke velferdsstaten. Under koronakrisen ble det tydelig hvor avhengig vi er av velferdsstaten. En rettferdig sykelønnsordning gjorde at folk holder seg hjemme når de har symptomer. Høyreregjeringen truer sykelønnsordningen, og tar til orde for redusert lønn ved sykdom, slik høyresiden i Sverige innførte for mange år siden.

Arbeiderpartiet vil ha gratis SFO for 1.klassinger, og billigere barnehage og SFO for alle. Mens høyreregjeringen har økt prisene, og kuttet i en rekke støtteordninger for barnefamilier, så vil Arbeiderpartiets politikk sørger for at det blir mer penger igjen i lommeboken til vanlige folk når måneden er over.

Jone Blikra

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stortingskandidat (Ap)