Foto: Jan Bjørn Taranrød

Folk sitter og fryser mens de betaler i dyre dommer til et selskap de er med på å eie

LEDER: Vanlige folk flås av et selskap de selv eier, men Robin Kåss (Ap) vil bruke inntektene til ordinær drift av kommunen.

Det er åpenbart vanlige folks tur til å betale strømregninger som er så høye at det går ut over livskvaliteten og det som verre er: – Det er ikke tilfeldig at flere trenger hjelp og bistand fra oss. Det henger sammen med strømprisene. Det er mange som lider. Vi har brukere som sitter hjemme og fryser, fordi de ikke vil bruke strøm som de ikke kan betale. Mange sitter ekstra lenge i våre kafélokaler for å holde varmen. Det er stadig flere som får utdelt mat fra oss, sa Nina Meling Haugen i Kirkens Bymisjon til Varden forleden.

Høyre-nestleder Tina Bru spurte, i Stortinget, statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om det er rettferdig at det brukes noen hundre millioner kroner på tiltak når staten drar inn flere milliarder på de høye strømprisene.

– Nei, det er ikke rettferdig. Nå er det en ekstraordinær situasjon, som vi ikke har hatt på 25 år. Derfor vil det være en kraftfull satsing som vil handle om flere milliarder kroner. Vi er nesten i mål på det det handler om å legge inn en kompensasjon når man har høye strømutgifter. Det er et tiltak som skal gå direkte på folks strømregning, sa Støre, ifølge E24.

I Grenland sitter Skien, Porsgrunn og Bamble på betydelige eierandeler i Skagerak Energi. De tre kommunene ligger an til å cashe ut nærmere 300 millioner kroner i utbytte. Det er langt over det man hadde regnet med.

– Verdiene i Skagerak er bygd opp gjennom generasjoner. Dette er ikke en utbetaling som vi som er politikere i dag skal få mest mulig moro ut av på kortest mulig tid, sier porsgrunnsordfører Robin Kåss (Ap), som dermed er klar på at han ikke vil at en krone skal betales ut til eierne av Skagerak. Altså innbyggerne i kommunen.

I motsetning til ordførerne i Skien og Bamble, som har en mer behjelpelig tilnærming, ser Kåss sitt snitt til å melke egne innbyggere for enda mer. De voldsomme økningene i eiendomsskatt er tilsynelatende ikke nok. – Kompensasjon for høye strømpriser er et statlig ansvar, mener Kåss, som vil gjøre som SV på Stortinget – altså bruke de vanvittige ekstrainntektene de har hentet fra vanlige folk til ordinær drift.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Faktum er at folk sitter og fryser mens de betaler i dyre dommer til et selskap de er med på å eie. Det henger ikke på greip. Aldri har det vært mer naturlig å gjenta Rolf Erling Andersens «tusenlapp».