Må forebygge: Uten forebyggende tiltak, peker tallene i retning av at vi vil kunne få en rask eksplosjon av antall syke, herunder alvorlig syke som vil trenge intensivbehandling med for eksempel resiprator, skriver lege Gisle Roksund. Foto: Carina Johansen

For å unngå at helsevesenet bryter sammen, må smittespredningen spres utover i tid

Uten forebyggende tiltak, vi vil kunne få en rask eksplosjon av antall syke. Det vil ikke bare gå utover koronasmittede, men også andre alvorlig syke pasienter.

I løpet av helga har koronaepidemien eksplodert i land som nordmenn stadig reiser til. Vi kan lese at italienske myndigheter praktisk talt stenger store deler av Nord-Italia. Begravelser, kulturarrangementer forbys. Museer, treningsstudioer, svømmehaller, bingohaller, kinoer, nattklubber, dansesteder og skisportsteder stenges. Bare personer med helt spesielle behov får lov til å bevege seg ut og inn av områdene. Skoler og universiteter er allerede stengt i hele Italia. Tiltakene er de strengeste vi har sett i en slik situasjon, og de får svære konsekvenser for 16 millioner italienere.

Tre leger som har koordinert intensivbehandlingen av kritisk koronasyke i Nord-Italia, skriver at så mye som ti prosent av personene som har testet positivt for coronaviruset, er blitt innlagt på intensivavdelinger.

Det er fryktelig mange. De advarer europeiske helsemyndigheter og anbefaler at man gjør seg klare til et slikt omfang av alvorlig syke.

Det er ikke mer enn ca 14 dager siden at Italia hadde omtrent like mange smittede som vi har i Norge i dag. Så har det eksplodert. Vil vi få en liknende eksplosjon av smittede hos oss før påske? Hmm...ja den som kunne se fram i tid.

Dødelighetstallene for koronavirus er svært usikre. Muligens er dødeligheten ca ti ganger så høy som for influensa. Dødeligheten stiger svært med alderen, for folk over 85 år kan noen tall tyde på at dødeligheten er så høy som 15% av de syke. Og vi vet at koronavirus smitter langt lettere enn influensavirus.

Korona-smitten: For å unngå at helsevesenet bryter sammen, må smittespredningen spres utover i tid, skriver Gisle Roksund. Foto: CDC

For de aller fleste, vil likevel koronainfeksjon arte seg som en mild til moderat forkjølelse, om de merker noe i det hele tatt.

Den erfarne og sindige smittevernoverlegen Preben Aavitsland uttalte før helga at han frykter koronaepidemien vil bli veldig stor, mye større enn svineinfluensaepidemien i 2009.

Norske helsemyndigheter har arbeidet veldig tett med registrering, smittesporing og forebyggende tiltak i denne fasen. Jeg syns de har gjort en god jobb. Hovedmålet til nå har vært å forsøke å utsette smittespredning mest mulig slik at helsetjenesten ikke skal bryte sammen.

Uten forebyggende tiltak, peker tallene i retning av at vi vil kunne få en rask eksplosjon av antall syke, herunder alvorlig syke som vil trenge intensivbehandling med for eksempel resiprator. Det vil kunne føre til at all intensivbehandling på sykehusene vil kunne bryte sammen. Det vil ikke bare gå utover koronasmittede, men også andre alvorlig syke pasienter.

For å unngå at helsevesenet bryter sammen, må smittespredningen spres utover i tid. Derfor vil det nå ventelig komme stadig strengere restriksjoner på reisevirksomhet, ansamlinger av mennesker som kulturarrangementer ol.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det vi nå ser av smittespredning, er et resultat av den uttalte reisevirksomheten som vi i den rike del av verden ser på med den største selvfølgelighet. Hovedsmitteveien til Norge til nå har vært nordmenn som har vært på vinterferie og skiferie i Alpene. Deretter vil smitten skje i nærområder, på arbeidsplassen, i familier, og ellers der hvor folk møtes.

Les også
Slik ble kvinnen i Bamble smittet

Smittekildene har til nå altså hovedsaklig vært de reisende. De som vil lide, er først og fremst eldre og kronisk syke. Dette vil sette solidariteten i samfunnet på en stor prøve. Vi så et grelt eksempel på det motsatte i helga da det ble startet en aksjon på Facebook for å dra til Holmenkollen på tross av myndighetenes råd, med mottoet: Vi blåser i rådene, vil gjør som vi vil! Huff.

Det er alltid vanskelig å spå om framtida. Dersom epidemien slår til for fullt, vil myndighetene bli kritisert for at de ikke gjorde nok. Mange kritiserer dem allerede. Men det er et dilemma hvor hardt en skal gå ut tidlig i en epidemi. Å skremme opp tidlig, vil kunne føre til at en rekke mennesker vil opptre irrasjonelt, det kan få uante konsekvenser. Rådene må tilpasses hvor i epidemien vi er. Dersom vi sammen lykkes i å utsette smitten, vil de samme kunne kritiseres for at de overdrev med rådene sine.

Min beskjed til publikum er klar: følg helsemyndighetenes råd. Alle som får forkjølelsessymptomer i tida framover, bør tenke på hvordan man kan unngå å smitte videre. Det kan gjerne være koronasmitte. Jeg tror det vil komme sterkere begrensninger for reiseaktivitet, kulturarrangementer osv. De som har fått karantene, må vise ansvar og overholde bestemmelsene.