Gaustatoppen – et fjell og en infrastruktur som tar naturen og turisten på alvor!

Det er inspirerende å lese, og se, prosjektet som både Gaustabanen og DNT Telemark har for videre forvaltning av Gaustatoppen som en av Østlandets største naturbaserte reiselivsdestinasjoner.

Gaustatoppen er så mye. Gaustatoppen er majestetisk. Gaustatoppen er mystikk og spionhistorie. Gaustatoppen er reiselivshistorie. Gaustatoppen er DNT-historie. Gaustatoppen er geologi.

Gaustatoppen er lavthengende topptur for nær 2,5 millioner mennesker med reisetid på under 3 timer

Som ordfører i Hjartdal og som nærmeste nabo er det svært gledelig å lese om planene som foreligger. I motsetning til både kunsthistorikere og MDG-politikere er jeg begeistrer for de nye planene. Begge prosjekter tar nemlig fjellet, folka og naturopplevelsen på største alvor. Stilrene bygg som på ingen måte skaper opplevelse av gigantomani – snarere tvert om. Med naturstein og dimensjoner som bygges i respekt og forening med resten av «taket og tårnet» viser de to aktørene respekt for fjellet de forvalter så godt. Det samme gjør de overfor alle oss som besøker fjellet.

Planene tar besøkende på alvor. God service og sikkerhet for alle som besøker «Toppen av Telemark».

Og, hva er galt med å ta et glass hvitvin i lokalene til Gaustabanen (ja, Sørbø, det nytes en god chablis også utenfor byene)? I alle år der folk har ferdes mot spesielle mål, har man feiret med noe for ganen når man er fremme. Ute i distriktet skal dette framstå som et problem. Hvorfor det?

Det er en litt pussig debatt der man snakker om uberørt natur og verning av fjell, når man vet at det er nettopp tilrettelegging for turister og utbygging av infrastruktur som er mye av suksessen til Gaustatoppen. Det er likeså mye byggverkene og mystikken rundt det som har foregått på Gaustatoppen som trekker folk dit, som selve naturopplevelsen. Det viser trafikktallene til banen.

Trolig forlater turistene fjellet med en magisk naturopplevelse til tross for de menneskelige inngrepene på «det hellige fjellet».

Om utbyggingen hadde blitt gjennomført hvis fjellet fram til nå var uberørt av menneskehender er en helt annen sak.

Skulle noen ønske seg totalfredet natur kan jeg anbefale Brattefjell-Vindeggen landskapsvernområde som det nest største sammenhengende fjellområdet uten vesentlig tekniske inngrep i fylket.

At to ansvarlige aktører som DNT Telemark og Gaustabanen fremmer bærekraftige utviklingsplaner fremmer kvaliteten og tilgjengeligheten for folk flest. Et stort antall besøkende på Gaustatoppen er ikke et problem, det er muligheter. Muligheter til å fremme fjellets historie, fjellets geologi, kunnskap om Hardangervidda sin villreinstamme, Brattefjell/Vindeggen landskapsvernområde, det utvalgte kulturlandskapet i Hjartdal/Svartdal og Rjukan-Notodden industriarv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjennom bruken av fjellet satte NORAD FNs bærekraftsmål mer på dagsorden tilbake i 2016 enn noen andre ved å arrangere sin lysvandring til Gaustatoppen. Utbygd infrastruktur var helt avgjørende for å lykkes med dette.

Bærekraftig utvikling av Gaustatoppen kan være naturvern gjennom kunnskapsformidling, distriktspolitikk gjennom reiselivsprodukter og folkehelse for folk flest. Alt i en og samme opplevelse – nær sagt som et kinderegg.

Lykke til med planene!

Bengt Halvard Odden

Ordfører, Hjartdal kommune (Ap)