HJEMMEBRUK: Hurtigtester til «hjemmebruk» innføres nå i Tyskland og Østerrike. I Østerrike mottar hver innbygger fem korona-selvtester per måned gratis fra 1. mars, skriver Jörn Klein og Bjørg Marit Andersen.

Gi befolkningen et verktøy til å stoppe smittespredningen!

Det er stort sett to måter vi kan komme tilbake på til normalen. Hvordan gi samfunnet mer frihet uten at koronavirus slår tilbake umiddelbart?

En måte er å vaksinere, vaksinere, vaksinere til alle er fullvaksinerte. En effektiv vaksine kan bekjempe kjernen i pandemien og ikke bare bremse den.

Men så lenge vaksinen ikke er tilgjengelig for alle, er det viktig å følge den andre måten ut av pandemien. Det betyr: Testing, testing, testing. Selvfølgelig hjelper ikke testene i seg selv mot koronaviruset. Men testing optimaliserer et av de mest effektive tiltakene mot spredning av viruset. Hvis testen er positiv vil det utløse effektive smitteverntiltak som bruk av smittevernutstyr (munnbind/maske), avstand, isolasjon og karantene. Smitteførende personer må umiddelbart redusere kontakt med andre.

En enkel hurtigtest for påvisning av smitte er en antigentest. Den kan gjøre barnehager, skoler, universitet eller sykehjem tryggere for alle ved obligatorisk testing ved inngangen. Hurtigtesten kan også benyttes som en hjemmetest for den som er usikker på smitte. Halvparten av smittede personer har oftest ikke symptomer på smitte.

Jo lettere det er å få tilgang til hurtigtesting og jo raskere resultatet er tilgjengelig, desto mer sannsynlig vil folk bruke dette alternativet. En bomullspinne i nesen og evaluering ved hjelp av et plastkort før besøk hos en venn, møter i parken eller på kontoret, vil trolig føre til at flere tester seg. En positiv hurtigtest medfører et tydelig nei til planlagte aktiviteter.

Men hurtigtester kan også føre til feil informasjon siden den ikke er så sensitiv som en vanlig PCR-test som benyttes ved teststasjoner. Så hvis man har symptomer eller vet at man har vært utsatt for smitte skal man få testet seg mer grundig, henvende seg til teststasjonen eller koronatelefonen og følge karanteneregler.

En selvtestkampanje må ledsages av informasjon. Hurtigtester til «hjemmebruk» innføres nå i Tyskland og Østerrike. I Østerrike mottar hver innbygger fem korona-selvtester per måned gratis fra 1. mars.

Bekymringer kommer med rette til uttrykk i debatten om nytten av slike hjemmetester. Det er sant at testene kan gi en falsk følelse av sikkerhet. At folk kan bruke det uansvarlig. Men disse problemene eksisterer også uten hurtigtester: Folk ignorerer lett sår hals og forkjølelsessymptomer når en avklaring betyr at de først må avtale tid på et testsenter, kanskje langt unna der de bor.

For å unngå feil bruk er det viktig å sikre hurtigtester til hjemmebruk med en bred informasjonskampanje. Folk trenger å vite nøyaktig hvordan de skal ta testen slik at den kan gi et pålitelig resultat. Og de må vite at selv med et negativt resultat, må de oppføre seg som om de for øyeblikket kan være smittebærere og følge de lokale smittevernråd. Avstand, hygiene, munnbind og karantene er fortsatt en selvfølge. Et positivt resultat betyr imidlertid: Meld deg umiddelbart til teststasjonen der det er mer pålitelige PCR-tester- og isoler deg.

Slik er det i pandemien: Det kommer an på hver enkelt innbygger. Hver enkelt kan motarbeide smittespredning gjennom sin ansvarlige oppførsel. FHI, og andre statlige og lokale myndighetene har nå en stor mulighet: De kan gi samfunnet en vei ut av korona-situasjonen dersom andre gode smitteverntiltak også blir fulgt opp.

Jörn Klein, professor i mikrobiologi og smittevern, Universitetet i Sørøst-Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bjørg Marit Andersen, professor emerita i mikrobiologi og smittevern, Universitetet i Sørøst-Norge

«HJEMMEBRUK»: Hurtigtester til «hjemmebruk» innføres nå i Tyskland og Østerrike. I Østerrike mottar hver innbygger fem korona-selvtester per måned gratis fra 1. mars, skriver Jörn Klein og Bjørg Marit Andersen. Foto: Jean-francois Badias/AP/NTB