Kafé K: Leserinnlegg av Finn Kikut. Foto: Fredrik Pedersen

– Gi den hardtarbeidende kaféverten en sjanse

Kafe K er i hardt vær. En rekke uheldige hendelser de siste to åra er medvirkende til det.

Innehaveren Ragnar Sande har hatt en stri jobb etter at nabobygget, Galleri Osebro brant. Det berørte kaféen slik at deler av den måtte stenges for publikum. Så kommer koronapandemien som gjør at publikum uteblir. Det gjør ikke saken bedre at Sande også sliter med en sykdom som krever både tid og krefter.

De ansatte i Kafe K har tariff. Det vil si de har lønns- og arbeidsavtaler i ordnede former. Ikke alle kafeer og restauranter har det. På Kafé K er det organisatoriske på stell. Den manglende inntjening de siste åra har toppet seg med problemene som brannen og pandemien har medført. Det har resultert i at de ansatte ikke har fått betalt den lønn og feriepenger de har rett på. Det er selvfølgelig beklagelig og må absolutt finne sin løsning.

Men det er tydeligvis ikke de ansatte som setter hardt mot hardt denne gang, men derimot skattemyndighetene. Kafeen begjæres konkurs av kemneren. Hvis vi er riktig informert, så handler det om en kvart million som kemneren har på ønskelista. Det skal innbetales innen utgangen av september. Akkurat dette oppleves som litt underlig, med bakgrunn i at i disse tider er det blitt skatteutsettelse for bedrifter og private, og i tillegg så får bedrifter økonomisk støtte for å overleve krisen.

Med dette som bakteppe må det stilles spørsmål om dette virkelig er nødvendig. Kafé K er en kulturinstitusjon i Grenland som har hjulpet mange både opp og fram med sin gratis scene. Her kan kunstnere, musikere og foredragsholdere eksponere seg uten kostnad. Vinn-vinn-situasjon hvor kaféen får gjester som spiser og drikker på forestillinger. Her er det bygget opp et miljø som mange betydelige norske og utenlandske entertainere har nytt godt av.

Spørsmål: Skulle det være mulig for våre myndigheter å se situasjonen ut fra et helhetsperspektiv med bakgrunn i den helt spesielle situasjonen vi alle er i? Jeg tror nemlig det er så absolutt liv laga for kafeen med stor K. Og ærlig talt, det offentlige får vel ikke de største problemer om ikke de får inn disse momskronene umiddelbart.

Gi den hardtarbeidende kaféverten en sjanse.

Finn Kikut

Venn og bruker av Kafe K

Les også
De startet Kafé K for 23 år siden og håper det ikke er siste pils med gjengen
Les også
– Det ville være helt katastrofe om Kafé K ble nedlagt
KONKURS: Det er harde tider for Ragnar Sande og Kafe K. Artikkelforfatteren ber kemneren gi den hardtarbeidende kafeverten en sjanse. Foto: Fredrik Pedersen