Det har gått nesten ett år siden Vardens redaktør foreslo at det burde reises en byste på Bakkestranda. Det bør bli Aage i helfigur! Med hatt og gitar, skriver Jon Ultvedt.
Det har gått nesten ett år siden Vardens redaktør foreslo at det burde reises en byste på Bakkestranda. Det bør bli Aage i helfigur! Med hatt og gitar, skriver Jon Ultvedt. Foto: Tegning: Ole Johnny Hansen

Gratulerer, broder Aage!

I dag er det 100 år siden Aage Samuelsen ble født her i Skien. Det er få skiensborgere som har vakt så stor oppmerksomhet i sin samtid.

Han var en person som folk enten elsket, eller elsket å hate. Han var stadig i medienes søkelys og ble ofte omtalt i harselerende ordelag.

«Broder Aage» var Bakken-gutten som var sykelig som liten, som droppet ut av skolen, som ble alkoholiker, og så en dag ble «herlig frelst» i pinsemenigheten. Han var en fargerik predikant, entertainer, sangforfatter og samfunnsrefser. – Og sannelig må han takkes for sin innsats for å redde Telemarkskanalen og hotell Dalen også. Ingen vet hva dette hadde vært uten Broder Aage!

Den kulturelle verdi som ligger i sang- og musikkskatten han etterlater seg vil antakelig leve lengst etter ham. Flere hundre sanger, sølv- og gullplater, mange uker på VG-lista – forteller med all tydelighet at han var en kunstner og entertainer av format. Enkle sanger med tekster preget av kananspråk og nødrim – har blitt et kjært eie for tusener av mennesker. Men også utallige sanger med vakker, enkel poesi og tiltalende melodier. De lever sitt liv i bedehusmiljøer – og i salmeboka for den norske kirke – og hos mange som ikke vil definere seg som en del av de kristne miljøer.

Hans entertainertalent skinte igjennom i et frodig språk, og kjappe replikker som vel gjør ham til en av våre første stand-up komikere. Det var predikanten Aage Samuelsen som samlet tusener til vekkelsesmøter, og det var entertaineren Aage som samlet tusenvis av mennesker på messer og andre profane arrangementer. Det fortelles at trafikken har aldri stått så totalt stille på samtlige fire innfartsårer til Momarkedet på Mysen – som da Aage Samuelsen var gjest der.

Kontroversiell ble han både på grunn av sin friske helbredelsestro og praksis, og fordi han nektet å innordne seg i samfunnet. Ikke ville han betale skatt, og ikke ville han slutte å be for syke. Hans helbredelsesforkynnelse og praksis, førte til at han fikk helsemyndigheter og helsedirektør på nakken, og ble anklaget for brudd på kvakksalverloven. Imidlertid var han verken verre eller bedre enn mange andre såkalte trosforkynnere eller «herlighetsteologer» som har florert i den mer karismatiske delen kristenheten helt fram til våre dager. Mange har opplevd skuffelse og bitterhet når helbredelser ikke har skjedd. Like fullt er det mange som også kan vitne om at Aages forbønner har hjulpet dem på radikalt vis.

Jon Ultvedt

lektor, bluesmusiker, tidl. pastor
Jon Ultvedt lektor, bluesmusiker, tidl. pastor

Aage brukte ytringsfriheten til bristepunktet for hva man kunne tåle i samtiden. Han kritiserte kirken og presteskapet, og samfunnet som la begrensninger på hans forkynner- og forbønnsvirksomhet. Folk hadde sansen for ham fordi han konfronterte «makta» – både den kirkelige, den politiske og pressen. Mange levde nok i et spenningsfelt mellom ærbødighet og respekt for prester og statskirke på en ene siden, og irritasjon og opprør på den andre. Inn i denne atmosfæren kom Aage Samuelsen helt blottet for respekt for den slags autoriteter. Han harselerte over presteskap og kirke i et så ramsalt og fargerikt ordvalg at folk frydet seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med sin humor og folkelighet representerte han en gudsforståelse som tiltalte mange nordmenn. Han fremstod som et menneske av kjøtt og blod som folk kunne identifisere seg med. Han var langt fra perfekt, og sto i kontrast til en kristenhet som mange oppfattet som full av vellykkede, fromme, fordømmende mennesker. Det var befriende å møte en mann som Aage Samuelsen – full av liv og humor, med en saftig replikk på lager, og som ikke la skjul på at han hadde sitt å slite med. Allikevel reiste han seg opp og gikk videre – mens han sang trøstefulle sanger om en nådig Gud. ' Og med en trygg tro på at Vårherre bare ventet på at Broder Aage en dag skulle komme med sitt bidrag til jubelen i himmelen.

Kanskje har vi alle en bit av «Aage» i oss. Vi har ting vi ikke vil snakke høyt om, vi har mislyktes noen ganger, vi koser oss med humor og vi sette pris på sang og musikk som kan løfte oss. Og på bunnen er vi kanskje litt engstelige også. Vi er mennesker – slik Aage var det.

Det har gått nesten ett år siden Vardens redaktør foreslo at det burde reises en byste på Bakkestranda. Det bør bli Aage i helfigur! Med hatt og gitar. Hvor er ildsjelene som vil stå på for at denne statuen kommer opp?

Jon Ultvedt, lektor, bluesmusiker og tidligere pastor