ORDFØRERE: Hallgeir Kjelldal, Hedda Foss Five og Robin Kåss. Foto: Varden

Grenlands mangfoldige revyscene har fått råmateriale til flere år framover

LEDER: Heller ikke denne gang klarte politikerne i Grenland å bli enige.

Onsdag ettermiddag var de tre ordførerne i Skien, Porsgrunn og Bamble glade og fornøyde. De var enige og samstemte om nye covid-19-forskrifter for de tre kommunene. Enige var også kommuneoverlegene.

Torsdag formiddag var det ikke mye igjen av denne enigheten. Utrolig nok vedtok de tre kommunene tre forskjellige forskrifter. Det var nesten så man måtte gni seg i øynene etter hvert som debattene og vedtakene skred fram.

I Skien og Bamble valgte politikerne å ha en noe mer liberal tilnærming, for eksempel ved å ikke påby hjemmekontor og åpne for at voksne kan trene. «Voksne over 20 år kan drive organisert trening og øvrig aktivitet innendørs i grupper på inntil 20 personer, og utendørs i grupper på inntil 30 personer, så lenge de kan holde minst én meters avstand,» het det i forslaget fra Jørn Inge Næss (FrP) i Skien. Dette ble vedtatt.

Dette betyr at man kan trene organisert på Tollnes, men ikke i Pors. Medlemmer i sistnevnte kan imidlertid gå på pub.

Porsgrunns «skal»-vedtak om hjemmekontor er i samme gate. Skien og Bamble valgte her å legge seg på samme nivå som nasjonale retningslinjer. Dette skaper helt åpenbart hodebry for svært mange virksomheter. Grenland er ett bo- og arbeidsområde, der folk bor og jobber på kryss og tvers. Mange er nok også medlem i idrettslag på tvers av kommunegrensene også.

Det er helt umulig å forstå for lekfolk at det skal være så vanskelig å bli enige om noe som er felles. Vi har tidligere understreket at lokaldemokratiet må få lov til å «virke». Alle folkevalgte organer har et selvstendig ansvar for å fatte egne vedtak og kan ikke instrueres.

Det er imidlertid nødvendig å påpeke at de samme organene har et ansvar for å sørge for at de ikke roter det til for folk eller – i verste fall – fatter vedtak som rammer skjevt og urettferdig.

Det er sannsynligvis bare to ting som kan forklare hvorfor det er slik: Enten er det ikke ønske om å samkjøre eller så er det dårlig, politisk håndverk. Begge deler gir like dårlig resultat, for i denne saken har konsensus stor verdi.

Om ikke annet har Grenlands mangfoldige revyscene fått råmateriale til flere år framover.

Les også
Forvirra? Dette er korona-reglene i Skien, Porsgrunn og Bamble
Les også
Banksjefen oppgitt over de nye vedtakene: – Dette gjør det jo enda vanskeligere for oss
Les også
Letter på nesten alt - halvparten ville ikke ha noen lokale regler
Les også
Gikk sin egen vei: Dette blir de nye reglene i Skien