KALKULERT HANDLING: Hva driver en person som skal verne om natur, dyr og eksistens til en slik kalkulert handling som angriper sårbarheten i mennesket? spør Esther Buer. Foto: Geir Norendal

Grønn ekstremisme

Hvorfor slo de ikke til på påskefjellet? Kanskje hadde de bare blitt sett rart på mens skifolket suset forbi dem.

I røde klær og masker protesterer de mot nedbygging og ødeleggelse av natur, hytter sto i fokus.

Som fra andre ekstreme grupperinger vi har sett over flere år er det nøye planlagte mål som angripes. Helligdager hvor mennesker er samlet til bønn, seremonielle høytidelige begivenheter sammen med familien, i en fredfull stund, når vi er mest sårbare, er et yndet mål for ekstremismens mål for skremsel.

1. påskedag, 17. april, er flere dåpsbarn, faddere, søsken, mor, far og familie samlet i Skien kirke. Det er gudstjeneste hvor mange fra menigheten også er samlet. Under gudstjenesten åpnes døren og inn kommer de som ikke fortjener én linje oppmerksomhet, de som skremte barn, de som gjorde en fin dåp om til en skrekk for barn og voksne, der korset med døde dyr, skurker med hvite masker og røde klær, gikk opp midtgangen som en skremsel fra et mareritt for barn.

Ekstremisme kommer i mange former, angrepet på sårbare mål og spesielt hvor barn er representert er kalkulert.

Hva driver en person som skal verne om natur, dyr og eksistens til en slik kalkulert handling som angriper sårbarheten i mennesket?

Når undertegnede ser barns lek med legofigurer fra starwars til niñjago, så forteller fireåringen meg hvem som er slemminger og ikke. Han hadde tenkt på de rødkledde med masker som slemminger i en barns fantasiverden i lek. Menneskene som var i Skien kirke ble utsatt for kynisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fra krig kommer flyktninger fra Ukraina. Mennesker som trenger trygghet og ro. Det er mye uro. Mange snakker om matvaremangel i Europa som et resultat av krigen som har innvirkning på oss alle. Etter to år med pandemi og restriksjoner hadde vi håpet på en fredfull hverdag og en hverdag som vi husket fra noen år tilbake. Nå er det nye bekymringer hvor flere ikke klarer å betale strømmen, matvarer som stiger til skyhøye priser og Europa i endring. Vi trenger alle fred og ro, noen timers timeout. Vi må fortsette å sette trygghet og samhold øverst i vår hverdag.

Ekstremistene som toget inn i kirken, de som sier at de vil hyttebygging til livs, skaper mer uro og det er slik hvermannsen også ser på dem. Det er ikke mulig å ta budskapet deres seriøst når man ser denne handlingen. Hvordan tenkte de at de skulle nå fram med et budskap om mindre hytteutbygging i en kirke på 1. påskedag? Eller hva var budskapet egentlig?

Det som er sikkert, er at de torde ikke å dra til fjells og stå ved skiheisen.

Esther Buer