KARANTENEHOTELL: Park Inn by Radisson Oslo Airport er et av karantenehotellene ved Gardemoen for innreisende til Norge. Foto: NTB scanpix

Ha dette i bakhodet hvis du vurderer å gå på ski fra Sverige, nekter å oppgi nærkontakter eller stikker fra karantenehotell

LEDER: Alle er luta lei pandemien, men det blir ikke mindre pandemi av at folk ikke klarer å forholde seg til de samme reglene som alle andre gjøre.

Mer enn ett år etter at myndighetene innførte «de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid», er det fortsatt noen som ikke har forstått helt grunnleggende prinsipper for hvordan vi – i fellesskap – forsøker å slå ned pandemien. Eller helt ordinær folkeskikk, for den saks skyld.

I helgen måtte Norsk Folkehjelp rykke ut til et fjellparti i Trøndelag for å hente ut en 50-åring som, ifølge politiet, forsøkte å lure seg unna karantenehotell ved å gå på ski over grensen fra Sverige. Til Adresseavisen sier politiet at mannen blir anmeldt for brudd på karantenebestemmelsene for ulovlig grensepassering og kan bli holdt erstatningspliktig for redningsaksjonen – som vel må kunne karakteriseres som en blanding av pinlig og trist.

Natt til mandag ble fire polakker bøtelagt fordi de ikke klarte å holde seg på rommene sine. Det skjedde etter at politiet tidligere på kvelden hadde gitt dem pålegg om nettopp dette. I helgen kom også dommen etter at en mann i 30-årene måtte møte i Sør-Trøndelag tingrett etter å ha banket opp en ansatt på et karantenehotell i Trondheim. Den dømte hadde fått forklart av en ansatt på hotellet at han ikke kunne ha med seg en kamerat. Noe som synes å være opplagt for de fleste, men ikke denne mannen, som heller svarte med å banke opp den hotellansatte med en barkrakk.

Like før påskehøytiden kunne Romerikes Blad fortelle at 20 til 30 personer hadde stukket av fra karantenehotellene ved Gardermoen – fordi de ikke var enige i ordningen – og mandag skrev Fredriksstad Blad om at om lag ti koronasmittede nektet å oppgi sine nærkontakter til smittesporingsteamet. Haugesund kommune bekreftet i påsken at de slet med det samme. FHI sier til NRK at dette har skjedd flere steder og at dette er «svært uheldig, og kan føre til at det blir vanskelig å finne smitteveier, få varslet de som bør varsles, og hindre sykdom og smittespredning».

Dette er – dessverre – bare noen få eksempler. Det går an å forstå at det begynner å røyne på for alle og enhver. Og vi er like leie alle sammen. Mange er, av åpenbare grunner, langt forbi «lei», for viruset og pandemien tar fra dem levebrødet. Andre mister nære og kjære eller blir alvorlig syke. Det er en grunn til at vi har tiltakene, og det eneste vi oppnår dersom noen velger å ikke følge dem, er mer smitte og flere tiltak.

Det går an å ha dette i bakhodet hvis man skulle vurdere å stikke av fra karantenehotellet, gå på ski fra Sverige eller på annet vis oppføre seg på en måte som ikke bare er i strid med lov og forskrift, men også gjennomført usolidarisk.

Hold ut, det er lys i enden av tunnelen!