Foto: NTB

Han vant, men det gjorde også småpartiene

LEDER: Jonas Gahr Støre får sin drømmeregjering, men det er betydelige bevegelser i det politiske landskapet.

Svaret fra velgerne var kraftfullt og massivt: Et stort flertall av landets befolkning vil bytte ut Erna Solbergs regjering. Alt tyder på at Jonas Gahr Støre får sin «drømmeregjering», med totalt 89 mandater på Stortinget for Ap, Sp og SV. Dette gjør at Støre ikke bare kan juble; han kan også puste lettet ut, ettersom han ikke er avhengig av støtte fra eller samarbeid med MDG og/eller Rødt.

Valgets klare vinner er Senterpartiet. 13,6 prosents oppslutning på landsbasis er 3,3 prosentpoeng fram fra forrige valg. I Telemark er framgangen enda større, med 3,7 prosentpoengs vekst fra forrige valg til 16,6 prosent. Dette gir Åslaug Sem-Jacobsen og hennes parti gode kort på hånden når regjeringen skal settes sammen.

At Rødt passerer sperregrensen er åpenbart også en enorm seier. I skrivende stund er Tobias Drevland Lund inne på utjevningsmandat og én av åtte Rødt-representanter på Stortinget de neste fire årene. Rødt har utvilsomt drevet en god valgkamp, men det er et tankekors at et parti som definerer seg som kommunistisk får større oppslutning enn Venstre, MDG og KrF.

De to sistnevnte er utvilsomt valgets klare tapere. Begge kommer under sperregrensen, og særlig for KrF er dette blytungt. MDG øker fra én til tre representanter, men de hadde åpenbart sett for seg en mye større representasjon.

Årets valg markerer ikke bare et politisk skille, der velgerne gir uttrykk for at de ønsker en ny regjering. Valget er også noe i nærheten av et gjennombrudd for partiene som typisk skiller seg i kategorien «Andre» på målingene. «Andre» oppnår fire prosents oppslutning i Telemark. Det er mer enn MDG og Venstre – og nå er ikke Rødt lenger i «Andre»-kategorien, som de var for en tid tilbake. Demokratene har solid framgang, og oppnår 1,4 prosents oppslutning i Telemark. I flere kommuner i Telemark er de større enn eller fullt på høyde med MDG, Venstre og KrF.

På landsbasis har småpartiene, samlet sett, en framgang på rundt 2,1 prosentpoeng. mer enn 100.000 stemte på disse partiene. Det er nesten like mange som stemte på KrF og MDG, som begge fikk 110.000 stemmer.

Det er åpenbart at den politiske floraen er blitt mer mangfoldig. Det er bra for demokratiet og en utfordring for de etablerte partiene. Det er verdt å minne om at Ap gjør sitt nest dårligste valg, men de kan likevel juble. Dette er nokså beskrivende for situasjonen. Dersom KrF, i et tenkt tilfelle, hadde fått alle stemmene som gikk til Partiet De Kristne og Sentrum, hadde KrF oppnådd 4,4 prosents oppslutning og ergo godt over sperregrensen.

Oslo 20210913. Ap-leder Jonas Gahr Støre med en bukett røde roser på Arbeiderpartiets valgvake på Folkets hus ved stortingsvalget 2021.Foto: Javad Parsa / NTB Foto: Javad Parsa/NTB