LEDER: N/A Foto: Scanpix

Håndteringen av disse sakene er alt annet enn tillitvekkende

LEDER: Jobber statsministerens folk for fellesskapet?

Mars startet med at statsminister Erna Solberg (H) ikke ville gi innsyn i korrespondansen mellom Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) og statssekretær Peder Egseth (H) om det etter hvert så famøse utspillet til Dahl om Oslos koronahåndtering og om hovedstaden skulle få flere vaksiner som følge av høyt smittetrykk.

Til TV2 sa Solberg at deres «holdning er at politikerpost, som er post mellom medlemmer i partiet, som ikke dreier om saker til behandling i forvaltningen, er en del av en vanlig prosess i et parti som ikke offentliggjøres».

Det statsministeren egentlig sier, er at det var Høyre-medlemmet Egseth – og ikke statssekretæren – som korresponderte med Høyre-medlemmet Dahl – og ikke ordføreren, som snakket sammen.

April har startet med at VG er blitt nektet innsyn av Statsministerens kontor (SMK) i dokumenter knyttet til Solbergs sushifest på Geilo, der statsministeren har innrømmet at hun «tabbet seg ut» og politiet har startet etterforsking.

Det framgår av SMKs svar til VG at de har hentet inn dokumenter i sakens forbindelse, men disse er ikke journalført og avisen nektes innsyn med henvisning til at «det er ikke naturlig at vi gir ytterligere kommentarer eller gir ut dokumenter som kan oppfattes som et forsøk på å påvirke politiets etterforsking».

– Denne saken har svært stor offentlig interesse. Det handler om pandemien og statsministerens handlinger og en pågående straffesak. Da skal det svært mye til for å holde opplysninger unna offentligheten, slik SMK gjør her, sier Jon Christian F. Nordrum ved juridisk fakultet på Universitetet i Oslo til VG.

Det er høyst betimelig å spørre seg om hvorfor SMK er involvert i saken i det hele tatt: – Slike private saker er ikke en naturlig arbeidsoppgave for SMK, sier jussprofessor Eivind Smith til samme avis.

Det er både prinsipielle, praktiske og juridiske sider ved dette. Det aller mest grunnleggende er imidlertid dette: Det er grunnlovsfestet at «alle har rett til innsyn i dokumenta til staten og kommunane», og dersom statsministeren eller hennes folk er på jobb, må det være åpenhet om hva de gjør. Fordi de er på jobb for oss alle. Det er derfor de er der. Ingen er statssekretær eller jobber på SMK for seg selv.

Hemmeligholdet og håndteringen av disse sakene er alt annet enn tillitvekkende.