Kommentar: N/A Foto: Varden

«Hatet ble møtt med kjærlighet, glitter og regnbuer»

Denne uka førte et stjålet Pride-flagg ved Gvarv skole til massiv hets og stengte kommentarfelt. Lite visste vi at virkeligheten skulle vise seg å bli langt mørkere enn kommentarfeltet.

Tidligere denne uken måtte Varden fjerne et facebook-innlegg om et pride-flagg på avveie ved Gvarv skole. Noen hadde fjernet regnbueflagget og skoleledelsen oppfordret den eller de skyldige til å returnere det. Det var nok til å sette fyr på kommentarfeltet. Det er lenge siden jeg har sett så mye hets knyttet til et innlegg hos oss - og det helt tydelig at Pride opprører mange.

Kommentarene som rant inn var både triste og bekymringsverdige. Det viser samtidig hvorfor Pride er så viktig - selv i 2022 og i et moderne land som Norge.

Lite visste vi at virkeligheten skulle vise seg å bli langt mørkere enn kommentarfeltet.

Natt til lørdag drepte ekstremisten Zaniar Matapour to personer og over 20 persner ble skadd da han gikk til angrep i Oslo sentrum med automatvåpen og pistol. Han peilet seg trolig inn mot bargaten hvor hundrevis av homofile var samlet for å feire Pride og fyrte løs. På uskyldige, feststemte mennesker som feiret kjærligheten og at alle har rett til å bli forelsket i og elske den man vil. På få minutter ble festen til et mareritt.

Vi var mange som våknet til de forferdelige scenene da vi scrollet på telefonen i går morges. Med klump i halsen tok vi kontakt med venner og bekjente som var på plass i Oslo for å delta på helgens mange Pride-markeringer i hovedstaden. Var de trygge?

Scenene vi har sett i media det siste døgnet tok oss rett tilbake til en annen tragisk sommerdag i 2011. En annen dag vi aldri vil glemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den gang ble hat møtt med kjærlighet, rosetog og samhold. I dag ble hat møtt med kjærlighet, glitter og regnbuer. Det offisielle Pride-toget ble avlyst på grunn av nattens grusomheter, men et uoffisielt tog kunne ingen stoppe.

I helgen har Pride-flagget veivet i vinden over hele landet, regnbuen har fylt opp Oslos gater og folk i alle aldre viser sin støtte i sosiale medier.

La oss håpe samholdet og støtten varer. For er er det noe nattens hendelser og de mange hatytringene i kommentarfeltene har vist oss, så er det at samfunnet fortsatt har et stort behov for en markering som Pride.

Les også
Politiet innfører midlertidig nasjonal bevæpning
Les også
To drept og mange skadd da mann skjøt folk på utested for homofile i Oslo
Les også
42-åring siktet for drap, drapsforsøk og terror. Nå avlyses Pride-paraden
Les også
– Blir barn mindre homo hvis flagget tas ned, og mer homo når det henger oppe?
Les også
Odin og Børge: – Vi er trygge. Dette er forferdelig trist
People comfort each other as they stand at the scene of a shooting in central Oslo, Norway, Saturday, June 25, 2022. A gunman who opened fire in Oslo’s nightlife district has killed two men and left more than 20 other people injured during the LGBTQ Pride festival in Norway's capital.() Foto: Sergei Grits/AP/NTB