Sykepleier Ellen Øverland Aanonsen.
Sykepleier Ellen Øverland Aanonsen. Foto: PRIVAT

Hjertesukk fra en sykepleier

12 mai var det den internasjonale sykepleierdagen.

Florence Nightingale ble født på denne datoen i 1820. Hun er kjent som «The lady with the lamp», og ble verdensberømt for sitt arbeid blant sårede soldater under Krimkrigen.

Hun startet i 1859 den første skole for sykepleiere, og regnes som grunnlegger av den moderne sykepleie. Hun ble 90 år.

Jeg husker min fasinasjon for denne «lady with the lamp» da jeg som ung sykepleierstudent på Diakonhjemmet ble presentert for hennes teori og virke. Jeg gikk til innkjøp av en t-skjorte med bilde av henne på brystet. Hun var ikke kun en «engel» ved sykesengene, hun var kunnskapsrik, bestemt, autoritær og forskende.

Hun var rett kvinne til rett tid.

I 1993 var jeg ferdig utdannet sykepleier. Stolt og med iver tok jeg fatt på mitt yrkesliv. Jeg elsket det! Nå, 26 år senere, er jeg fremdeles stolt over yrket mitt. Jeg trives som sykepleier.

Likevel må jeg få si at de som sitter på pengesekken, gjør det langt mer utfordrende og krevende enn jeg skulle ønske. Det skjæres og kuttes, og både bemanning og arbeidsvilkår blir rammet.

Med færre hender blir det mindre tid til å utøve sykepleie slik vi har lært og som vi ønsker, nemlig helhetlig sykepleie. Behovene er mange, og vi er for få på vakt til å møte dem.

Å gå hjem fra vakt med dårlig samvittighet (og verkende ben), gjør noe med en. Kart og terreng passer liksom ikke sammen.

Det snakkes mye om varslet sykepleiermangel de kommende år. Jeg mener den største trusselen her er at så mange slutter i yrket etter få år.

Til dere som styrer pengene, vær så kloke å legge til rette for at vi som faktisk elsker jobben vår, får mulighet til å gjøre den slik vi kan. Ikke ta arbeidsgleden fra oss ved at vi blir tvunget til å utøve faget på en måte som ikke er våre pasienter verdig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er levende mennesker vi behandler! Gi oss en hverdag som gjør at vi orker å stå for det vi gjør og stå løpet ut.

Jeg avslutter med jubilantens, Florence Nightingale, egne ord:

«Det arbeidet som duger, er det som blir utført av dyktige hender, ledet av en klar hjerne og inspirert av et kjærlig hjerte.»

GRATULERER MED DAGEN, ALLE MINE SYKEPLEIERKOLLEGAER!

Hilsen «nattens dronning»

Ellen Øverland Aanonsen