REAGERER: La foreldre få gjøre som de vil uten at de skal føle dårlig samvittighet. Uten at de skal bli overlesset med kommentarer som «de kan ikke være mye glad i ungene sine», skriver småbarnsmamma Elisabeth M. Skjellerud i dette innlegget. Foto: Privat

«Huff a meg, så grusomme vi er»

Heidi Østhus Erikssens innlegg «Ferie er bra, hverdag er best» skapte opphetet debatt i kommentarfeltet på Vardens facebookside. Kommentarer som «Man får vel barn for å være sammen med dem?» og «Da burde man ikke fått barn», fikk småbarnsmoren Elisabeth M. Skjellerud til å reagere.

Når jeg leser kommentarene under artikkelen «Ferie er bra, hverdag er best», så får jeg dessverre bekreftet frykten jeg har hatt gjennom mange år, før jeg klarte å jobbe meg smått om senn ut av den. En frykt som gjelder andre menneskers syn på «sånne som meg». Vi som sender barna i barnehage uka før en måneds ferie. Huff a meg, så grusomme vi er. Vi burde jo aldri hatt barn. Eller er det egentlig sånn?

Selv er jeg kroniker og ung ufør. Allikevel har jeg tatt et valg om å få barn. Med et slikt valg så følger det ansvar. Livslangt. Det bør og skal man vite før man setter liv til verden – liv som selvfølgelig ikke har bedt om å komme til denne jorda. «Man får vel barn for å være sammen med dem?». Jada, dette er vel de fleste enige om.

Men selv om jeg, eller andre for den saks skyld, sender barnet vårt i barnehage uken før hele familien skal tilbringe 24/7 sammen i fire uker, så gjør det oss ikke til dårligere foreldre, altså.

Ikke er vi mindre glad i barna våre heller. Man trenger ikke være syk engang for å ha et slikt behov.

Noen stortrives med barn oppå seg hele tiden. De blir slitne, selvfølgelig, men man klarer seg gjennom det. Andre igjen blir mer enn bare «sliten», og har et større behov for egentid. De blir bedre foreldre av det, rett og slett et bedre menneske generelt. «Da burde man ikke fått barn!» hevder noen bastant. Vel, hvis noen virkelig mener at livet er så svart/hvitt så blir jeg litt bekymret. Alt er relativt og selv om man måtte tilbringe hele dager HVER dag sammen med barnet sitt, så er faktisk ikke det heller ensbetydende med at man utøver en fantastisk omsorg. Det er mange som blir forsømt allikevel, nettopp fordi mor eller far er utslitt og ikke prioriterer eller tar hensyn til seg selv.

Så kan man ikke bare ha respekt for forskjeller og at vi tar ulike valg? All ære til dere som bestandig har vært hjemme med barna deres, bare har barna deres deltid i barnehage og underholder de selv fra morgen til kveld. Det er sånn dere ønsker å ha det, kan ha det eller kanskje har dere ikke noe annet valg.

Men så har vi de som har andre ønsker, behov og som har andre valg. La de få gjøre som de vil uten at de skal føle dårlig samvittighet. Uten at de skal bli overlesset med kommentarer som «de kan ikke være mye glad i ungene sine».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I hvert fall fra barnehageansatte. For hva vet du om deres livssituasjon? Hva vet du om hva de gjør sammen med barna sine når de først tilbringer tid med dem? Så lenge barna viser trivsel og opplever trygghet, kjærlighet og respekt så har de fleste barn det bra. Selv om den tryggheten, kjærligheten og respekten måtte komme fra barnehageansatte noen timer om dagen i uka før fellesferien. For den VET vi at kan være krevende for mange selv om noen velger å tolk det som «syting».

Om man ikke forstår så ha i det minste respekt.

Denne teksten ble først publisert i kommentarfeltet på Vardens facebook-side, og er gjengitt med tillatelse fra Elisabeth Skjellerud.

SI DIN MENING! Vi i Varden vil gjerne at du skal bidra med din mening. Send ditt leserinnlegg til debatt@varden.no

Tips til hvordan skrive et godt leserinnlegg finner du her.