Leder: N/A Foto: Anders Høines

Hva hadde vært et «fint», nytt museumsbygg? En laftekasse?

LEDER: «Vev» i Brekkeparken har skapt debatt når det nå står klart.

Denne helgen åpnet Telemark Museums nye hovedkvarter. Det er et moderne bygg. Og debatten raser. Om det er pent eller stygt. Om det passer inn. Om «en haug med europaller oppå hverandre», «et fyrstikkhus» eller om det er et bygg som «har et overbevisende plan- og arkitektonisk grep, som viser stor forståelse for stedet, historien og for museets virke og framtid», for å sitere litt av hva juryen i arkitektkonkurransen uttalte om Børve og Borchsenius’ vinnerforslag.

– Kan det være noe alle vi andre ser her, bortsett fra juryen og arkitektene? spør kunsthistoriker Tommy Sørbø.

Les også
– Alle med øyne ser at bygget ikke passer inn

Det siste kan man kanskje være enig i; «juryens begrunnelse» etter arkitektkonkurranser er en egen stilart hva gjelder tekster og er knapt til å begripe for lekfolk. Vi tvinges til å ta stilling til sluttresultatet på mindre svulstig og mer jordnært nivå – og ofte ender vi opp med en subjektiv vurdering på om vi liker det eller ikke. Og det må være helt greit.

Arkitektur handler åpenbart om mer enn bare «pent eller stygt», men man kan spørre seg – dersom man oppfatter «Vev» som i noe nærheten av et overgrep mot Brekkeparkens visuelle uttrykk, der det ligger to vårløker unna empiregården Søndre Brekke, de nokså slitne lokalene museet holdt til i, tvers over Øvregate og de flere hundre år gamle laftekassene som er fraktet inn fra hele fylket:

Hvordan burde et nytt museumsbygg i Brekkeparken ha sett ut? Hva hadde «passet inn»?

Skulle det ha vært enda mer vågalt, som bejublede «The Twist» på Kistefos? Mer glass og stål, som minst ett av de andre forslagene hadde – og brakte tankene mot en blanding av «Trekrone» (som skal bygges som byens nye bibliotek) og Philip Johnsons ikoniske «Glass house»? Skulle det ha vært i empirestil, som nabobygget? Eller som en gedigen laftekasse, bygget over samme lest som de mange stuene i Brekkeparken?

Sørbø tar helt feil når han bruker begrepet «vi alle». Det er snarere mange som opplever nybygget i Brekkeparken som flott. Det kommer ikke til å bli demonstrasjonstog i Skiens gater med krav om å rive «Vev» og det er sannsynligvis et stykke til hva det britiske «Building better, builing beautiful»-utvalget omtaler som «stygge bygg» som «representerer en sosial kostnad vi alle tvinges til å bære». Men at ikke alle klapper i hendene kan man fastslå og forstå.

Det er endog mulig å mene at det var fint slik det var. Altså med ingenting. Men det hadde blitt feil, det også – av mange grunner.

Foto: Anders Høines