STENGT: Er det stengt på grunn av at en av Grenlandskommunene vil stenge og da gjør de andre kommunene også det, spør Esther Buer. Foto: NTB

Hva mener de egentlig?

Det er forvirrende, frustrerende og det trekker ut i tid, anbefalinger, råd og retningslinjer som folk til enhver tid skal omstille seg til i koronapandemien.

Alle råd og anbefalinger skal koordineres og forstås for folk flest. Det åpnes og stenges i bransjer. Folk blir forbannet og stresset. Nei, det er ikke rart at det føles som overgrep, invasjon og detaljstyring av folks liv helt inn i stuen hjemme. Det er en stor inngripen i folks hverdag og helt uvanlig at man ikke kan bestemme over ens eget daglige liv.

Vi har blitt bedt om å være hjemme. De fleste er der måned etter måned. Treningssentre i Grenland har ikke vært en smitterisiko, opplyste blant annet Skien kommune i romjulen, nå er det stengt. Er det stengt på grunn av at en av Grenlandskommunene vil stenge og da gjør de andre kommunene også det? Ja det er lov til å bli frustrert.

Når folk flest sier «steng ned alt som i mars» så er det fristende å være enig. Men på samme tid er det flere som vil ha mer albuerom nå, mer selvbestemmelse over egen hverdag fordi man er lei. Smitten fortsetter og det vi trodde vi var gode på er vi ikke fullt så gode på allikevel. Det begynner å vise at vi likner mer på bildet som er i resten av Europa, mutasjoner fra både Storbritannia og Sør-Afrika som blir flydd inn i Norge viser at vi gjør ikke alt riktig. Det viser seg gang på gang at noen synder der de ikke burde, det gjelder både bransjer og privat personer som ikke følger grunnleggende regler og restriksjoner eller var det kun anbefalinger?

Det er mange sårbare grupper. De var der også før koronapandemien kom til Norge. Som helsearbeider kan jeg bekrefte det. Min bekymring nå er den langtrukne tiden hvor isolasjon, tilbaketrukkenhet, depresjon og døgnrytmer forsterkes til det negative for dem det gjelder. Hva skjer med hvermannsen som er konstant innendørs mer enn noen gang? Det er også mange sårbare barn, ungdom og eldre som føler ensomheten. Heldigvis har barn en tilnærmet normal hverdag med barnehage og skole. Vi blir også alle sårbare av lang tid med isolasjon fra sosiale arenaer, lav selvbestemmelse til egen hverdag.

Det er ingen tvil om at folk er lei, de vil bare få stengt alt ned for å få bukt med situasjonen som gjør at det finnes altfor mange anbefalinger og råd som man kan gjøre litt som man vil. Noen må ta den endelige avgjørelsen for hva vi alle skal gjøre.

Å leve inn en «verken-eller»-tilværelse er slitsomt. Vi skal ikke ha besøk hjemme men vi er sammen med arbeidskollegaer på jobb. Nei det er ikke lett å forstå.

Hva som er rett og galt er det framtiden som har et svar på, dette er et forskingsprosjekt på alle plan. Prosjektet har ikke vært utprøvd tidligere og vi er alle en del av den store, usammensatte utprøvingen som hver dag pågår. Det som er sikkert er at smittetrykket i Grenland holdes oppe av en grunn. Helsepersonell står på dag og natt. Administrasjoner og andre står på slik at hjulene holdes i gang slik at sårbare grupper får den hjelpen de trenger. Det er ikke vanskelig å forstå verken dem som vil åpne samfunnet eller dem som vil stenge det ned.

Hva er medisinen? Åpent, stengt, noe midt imellom eller litt av alt.

Esther Buer

STENGT: Er det stengt på grunn av at en av Grenlandskommunene vil stenge og da gjør de andre kommunene også det? spør Esther Buer. Foto: KYRRE LIEN / NTB SCANPIX