Foto: Ole Johnny Hansen

Hva ville Vedum ha sagt nå?

KOMMENTAR: Hvor er det blitt av den blide hedmarkingen som sjarmerte landet med smil, latter og knallhard kritikk av regjeringen?

Han er blitt statsråd og finansminister. Det er ingen grunn til å iverksette leteaksjon. Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er kommet i posisjon.

– Norge er kaldt, og det er mørkt. Derfor er det viktig at vi har lavere strømpriser i Norge enn i resten av Europa, sa Vedum til NTB.

I februar 2021. Han mente at det måtte tas politiske grep fordi strømmen var så dyr. Han langet ut mot elavgift, EU, Acer og kabler.

– Jeg er ekstremt opptatt av å få ned strømprisene, sa Vedum til E24.

Den 11. september. Altså to dager før valget. Og han langet ut mot omtrent de samme tingene som et halvår tidligere.

– Vi skal sette ned elavgiften umiddelbart. Det første vi må gjøre er å fjerne den økningen på fem øre kilowattimen som Høyre og Frp har økt elavgiften med siden 2013. Målet mitt er at vi få til å fjerne hele den økningen allerede i høst, sa Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jo, elavgiften er blitt redusert og det er innført en strømpakke som «refunderer» milliarder til norske forbrukere. Men det er likevel slik at strømprisene er så skrekkelig høye at norske boligeiere, bedrifter, lag og foreninger og alle andre som bruker strøm river seg i håret i fortvilelse. Og selv om det er aldri så hypotetisk, er det veldig naturlig å stille følgende spørsmål:

Hva hadde Trygve Slagsvold Vedum sagt nå, dersom han ikke var finansminister og i opposisjon?

Det hadde vært månelyst, selvsagt. Det hadde gnistret. Tør jeg påstå. I stedet er det stille og lavmælt. Mens Sp ramler som en stein på gallupene. 9,4 på siste måling for Dagsavisen og FriFagbevegelse er 4,1 prosentpoeng under valgresultatet. Det er kun ett parti som gjør det dårligere. Og det er Ap, som har et fall på formidable 7,4 prosentpoeng.

På denne målingen gjør Ap og Sp (28,3 prosent til sammen) det så dårlig at Høyre (26,6) er nesten større alene. Her er det mye som er i bevegelse samtidig. Og tallene som kommer tikkende inn nå er ikke bare alarmerende dårlige; de bekrefter også at regjeringen har fått en elendig start.

Med unntak av noen spredte forsøk fra Sylvi Listhaug, som frenetisk forsøker å gjenreise Frp som opposisjonsparti, har det vært stille også fra den forrige regjeringen. Erna Solberg har knapt vært på tv siden oktober. Helt tyst.

SV koser seg tilsynelatende. Det er de som får full pott når de – og ikke Ap – reverserer det som er blitt omtalt som «Solberg-regjeringens usosiale kutt». Rødt har fått optimale arbeidsforhold, og synes å lykkes bedre i å nå fram med sitt budskap enn Frp. Rødt er på størrelse med Venstre og KrF til sammen og puster Sp og SV i nakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Visst er det krevende tider, og det er ikke Vedums skyld at strømprisene er galopperende høye. Det er heller ikke Jonas Gahr Støres skyld at omikron har oppstått. Men jeg tror folk husker at de som har hatt enkle løsninger blir straffet når de kommer i posisjon – og løsningene ikke fungerer så godt som de trodde. Som at Vedum skulle fikse strømprisene. Eller at Støre så famøst insisterte på at det hadde vært mindre smitte dersom Ap hadde ledet landet.

– Hvis Arbeiderpartiet hadde styrt landet med andre tiltak, særlig mot importsmitte, så hadde det vært mindre smitte i Norge, sa Støre på Politisk kvarter i NRK på ettårsdagen for nedstengingen.

I ettertid har han skjønt at det kanskje ikke var verdens mest gjennomtenkte påstand.

Selv om verden, forutsetningene og pandemien endrer seg, tror jeg en del stiller spørsmål ved om Jonas Gahr Støre og Ingvild Kjerkol gjør en bedre jobb enn Erna Solberg og Bent Høie. Politikkens virkelighet er såpass brutal.

Det er imidlertid verdt å påpeke følgende: Det er, reelt sett, små forskjeller i norsk politikk. Politikerne er som regel ikke enige i en slik påstand, for de har behov for å markedsføre sin politikk og sine løsninger som unik, annerledes og attraktiv. Veldig mye handler om retorikk og kommunikasjon, men også at vi har sterke (og kompetente) fagmiljøer som utarbeider mye av grunnlaget for de politiske vedtakene. Dette ser vi veldig tydelig i pandemien, der FHI og Helsedirektoratet er sentrale premissleverandører. Og godt er det.

Det er selvsagt en grunn til at vi har strømprisene vi har i dag. Her har det strømmet på med årsakssammenhenger som handler om alt fra lite nedbør til Putin og gasspriser. Men også energiloven, som ble vedtatt i 1990. Det var denne lovendringen som gjorde strømmen til en vare og åpnet markedet. Hvem var energilovens far? Senterpartiets Eivind Reiten. Han var energiminister i Syse-regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Senterpartiet har åpenbart vært så fornøyde med Reitens bidrag til energipolitikken at da Ola Borten Moe (Sp) var olje- og energiminister, fikk han i oppgave å lede et utvalg som skulle se på organiseringen av strømnettet. Det var Reitens utvalg som, blant mye annet, foreslo at det skal være et såkalt «selskapsmessig og funksjonelt skille». Dette trådte i kraft i fjor, og innebærer at vi kjøper strøm fra et selskap og leier nettet av et annet.

Ad notam bemerket: Den gamle Sp-toppen Reiten må kunne sies å ha sin del av æren eller ansvaret for de store endringene Posten og Telenor har gjennomgått. Han har vært styreleder i begge selskaper.

Det var Borten Moe som sa ja til kabel til Tyskland og England. – Det er ikke gitt at økt utvekslingskapasitet til utlandet betyr økt pris. Det gir økt forsyningssikkerhet, sa Borten Moe i Stortinget i 2012, ifølge ABC Nyheter.

Noen år senere har Sp gått til valg på lavere strømpris og demontering av energipolitikken de tidligere har vært med på å innføre og utarbeide. Og statsråden som forsvarte utenlandskablene da de ble vedtatt, altså Borten Moe, er statsråd i den samme regjeringen som har en finansminister som nærmest idiotforklarer dem. Det er til å bli svimmel av.

Når realitetene og bakteppet er som det er, er det kanskje ikke så rart at Trygve Slagsvold Vedum smiler mindre enn før. Det er ikke – og skal ikke være – så lett å flire bort en strømpris på 3 kroner per kilowattime.

God helg, Telemark!

Foto: Ole Johnny Hansen