Foto: Terje Bendiksby

«Hvilke ledige jobber snakker hun om?»

Koronapandemien preger dagens Hallo Varden.

Arbeidsløsheten stiger

Solberg-regjeringas håndtering av pandemien har ingen langsiktighet. Handlekrafta preges av uke-til-uke-planer. Regjeringa må ha en plan B når smittetallene øker uke for uke. Den eneste framtida de permitterte og de nesten 200.000 arbeidsløse får fra regjeringa, er jobbsøking.

Hvilke ledige jobber snakker hun om? Hvilken sfære befinner ho seg i? Til og med Erna Solberg bør vite at et naturlig svar er å sette i gang nye arbeidstiltak. For eksempel kunne penger sprøytes inn i kommuneøkonomien. Tusenvis av kommuneansatte kan i år miste jobben sin fordi kommunene må gjøre store kutt i budsjettene sine.

Øyvind Kaasa

Til Hans Erichsen

Kan godt fortelle deg hva jeg mener er sunn fornuft. Og der er å la barn og unge få bedrive sine fritidsaktiviteter idrett, speider, korps, etc. La de også leke og treffe venner, er ikke alle som har sine venner akkurat i sin kohort på skolen.

Og når man leser på vg.no 7/1, hvor Bent Høie er bekymret for barn og unge. Det er 21.000 barn og unge som har fått utsatt sin psykiatriske behandling. Så sier vel det sitt.

I tillegg også 29.000 voksne. Altså totalt 50.000 personer, til sammenlikning er 53.000 bekreftet smittet med covid-19 i Norge.

Også kan man jo tenke hvor mange som ikke sier noe om sine psykiske lidelser pga. nedstengning av diverse ting i samfunnet.

Men du bryr deg kanskje ikke om barn og unge som lever i hjem med rus/misbruk/vold/etc. som trenger venner og aktiviteter på utsiden av hjemmets fire vegger for å holde seg oppe.

Og jeg har verken påstått at barn eller unge ikke kan bli alvorlige syke. Hvor sto det i mitt innlegg? Og hvor sto det noe som skulle tilsi at jeg mente at det hele er «fake news»?

Strengt tatt du som kommer falske beskyldninger. Jeg sa bare at å ikke henvise til prosent positive tester så kan antall de opplyser som smittede være misvisende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen som vil ha mest mulig smitte, men man må se på konsekvenser opp mot hverandre.

Rakettforsker

Valget 2021

Maktdemonstrasjon av NRK den 6. januar. De inviterte Jonas til kveldsstudio for å profilere han og kommentere situasjonen i Washington. Vår statsminister passet ikke inn i deres bilde. Jonas med skjorte og slips er ok, men sjarm har han ikke.

Ap trenger en folkelig leder. Oppslutning under 20 prosent er en katastrofe, det vil NRK hjelpe til å bedre. Hvilke journalister passer best til jobben? NRK er en politisk kanal.

Oddbj E Strand

Foto: Paul Kleiven

Elbilsvindelen

Onsdag 6. januar viste NRK et program om vraking av elbiler i serien «Sløserisjokket». Programleder Christian Strand tok med seg kjendisen Jan Thomas og viste oss hvordan nye og nyere elbiler vrakes selv for små skader. De «lønner» seg ikke å reparere.

Det forklares blant annet med at det må betales moms og avgifter på delen som skal til for å reparere bilene og brukte deler blir ikke godkjent. Så vidt jeg kan forstå gir det oss den største elbilsvindelen som tenkes kan. Statsminister Erna Solberg har gitt uttrykk for at politikere må si sannheten og ikke juge og følge konspirasjonsteorier.

Hennes oppfordring var myntet på amerikanske politikere etter at Donald Trump med løgn og fanteri hadde oppildnet sine stormtropper til å ta seg inn i Kongressen for å stoppe formaliseringen av valget av Joe Biden som president.

Erna Solberg bør gå i seg selv. Elbiler er miljøverstinger som vi ikke lenger kan støtte opp under. Miljøskader og forurensing fra produksjon og utvikling av elbiler med deres krevende batterier, er langt større enn fossilbiler når en tar i betraktning deres korte levetid.

Min egen hybridbil tok kvelden etter 12 år, da ville ikke batteriet mer. Bilen i seg selv var fullt brukbar, men batteriet var kaputt. Så, vær ærlig Erna, slutt å støtte opp om miljøskadelige elbiler og sats på alternativene. Oppfordringen går også til Miljøpartiet De Grønne som har stikki huet i sanda og latt som om elbilene er veien til et miljømessig nirvana.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Inge Jørgensen

Opptøyene i USA

Ingen bør vera i tvil om at president Trump har det fulle og heile ansvaret for storminga av Kongressen, og som ber preg av meir enn ei udemokratisk handling, men grensar til ei terrorhandling. Grunnen til at heile demonstrasjonen og invasjonen i Kongressen gjekk føre seg utan stor politimotstand, skuldast truleg at Trump hadde instruera politiet om å opptre uvanleg moderat, slik at markeringa kunne bli så kraftig og skadeleg som det som var Trump sin plan.

Samtidig gjekk Trump ut og sa at politiet måtte ivareta sikkerhet, ro og orden, som eit vikarierande argument. Dette er avslørande og dobbeltmoralsk. I eit demokrati og ein rettsstat er det vanleg at personar som oppmodar til slike handlingar blir stilt for riksrett og straffa. Om dette vil skje med Trump vil bare tida vis.

Hans viktigaste ærend nå synest å vera og gjera det så vanskeleg som muleg for Biden å gå inn i presidentrolla, sjølv om han har erkjent nederlaget.

Jon Ingebretsen

FILE - In this Jan. 6, 2021 file photo rioting supporters of President Donald Trump climb the west wall of the the U.S. Capitol in Washington. Historians say Trump’s legacy and his electoral undoing will be largely shaped by rhetoric aimed at stirring his largely white base that tugged at the long-frayed strands of race relations in America. (AP Photo/Jose Luis Magana, File) Foto: Jose Luis Magana

Reklame langs veiene

Vi hører iblant om engstelige småbarnsforeldre som er blitt nektet å sette opp skilt i sine trafikkerte boligstrøk med tekst som «Barn leker», og «Kjør sakte, vi har ingen å miste». Og jeg har full forståelse for at mange foreldre setter opp slike skilt for å unngå at avkommet blir påkjørt av uforsiktige bilister. Og de finnes det faktisk flere av!

Jeg tror en av de viktigste grunnene til at Statens vegvesen ofte nekter oppsetting av slike skilt, er at man ikke ønsker at skiltene skal ta oppmerksomheten bort fra selve veien og trafikken der. Og det er jo et godt poeng og et fornuftig argument! Men da spør jeg: Hva da med nybygget som er i ferd med å bli reist inntil Klostergaten like ved slusene nær Skien sentrum?

Bygget er nærmest neddynget av annonser (=skilting), men det er kanskje andre regler for byggebransjen enn for engstelige småbarnsforeldre, til tross for at Klostergaten er en av de travleste og mest trafikkerte gatene i Skien.

Jeg sparker ballen over til Statens vegvesen, og håper og tror at det derfra vil komme en fornuftig forklaring på hvorfor det tydeligvis er gitt grønt lys for massereklame på nybygget inntil Klostergaten i Skien.

Andreas Cleve

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Foto: Andreas Cleve

Republikaner-leder i Norge

Austin Rasmussen i Republicans Abroad Norway, uttaler følgende: «Jeg ser mange ord blir brukt-mobb, opptøyer og terrorister. Jeg har ikke sett noe som kan underbygge det, om stormingen av kongressbyggingen i USA», som en tragedie, skjending av demokratiet og parlamentet i USA (kilde: Dagsavisen). Om Trump har noe med saken å gjøre vet ikke jeg, sier Rasmussen.

Hvordan er så oppslutningen om Trump i Norge? Ifølge en meningsmåling utført av kantor for TV 2, publisert 03.11.2020, viser at 9,6 prosent av alle nordmenn ville stemt på Donald Trump hvis de hadde stemmerett ved det amerikanske valget. Blant FrPs velgere oppgir hele 36,3 prosent at de ville stemt på Trump. Blant KrF sine velgere 9,1 prosent. For Senterpartiet 11,7 prosent (skremmende spør du meg).

I skrivende stund hører jeg på nyhetene Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i avisen Dagen uttale: «Her i Norge, som i USA, er det dessverre at støtten til Donald Trump har vært sterkest, i norsk kristenhet. Nå må det tas et oppgjør med dette livsfarlige, destruktive og udemokratiske tankegodset i norsk kristenhet».

Det er på tide. Jeg tok en titt på avisen Dagen, nyhetene bekreftes.

Åge Eriksen

Trump har tilta!

Men skal han få skylde for alt som har skjedd de siste dagene?

At Trump har diktatoriske trekk er klart, og hadde han vunnet valget i november, ville vi sett ett annet USA!

Hvor var resten av verden mens han var president med sin demagogi. Hvorfor sa ikke toppolitikere i Norge og resten av verden ifra mye tidligere? Jo, det har vært ett servilt diplomati som skulle fortelle denne farlige klovnen hvor skapet skal stå!

Norge handler våpen med Saudi-Arabia, vi sier ikke åpent at Kina er ett diktatur, også mot Putin er vi servile. Det utvikler seg autoritære regimer i flere land på bare noen få år. Hva skal vi med vår «ytringsfrihet» når vi ikke kan kalle en spade for en spade!

Ø. Engesland, Porsgrunn

Foto: Alex Brandon

Vaksine?

Når man blir vaksinert for en sykdom så tror jo de fleste at da kan man ikke få sykdommen, men: Nå har både Nakstad og veldig mange andre sagt opp til flere ganger at de enda ikke vet om de vaksinene de nå tar i bruk hindrer deg i å få covid-19.

Det vaksinen gjør, er å hindre at du blir så syk at du må på sykehus. Du kan godt være smittet og dermed kan du smitte andre men veldig alvorlig syk blir man sannsynligvis ikke. Med andre ord, denne vaksinen som nå er tatt i bruk hindrer en ikke i å bli smittet, men den hindrer deg i å bli alvorlig syk og må oppta plass og pleie på sykehusene våre.

Jeg sitter med en følelse av at folk tror de kan starte med sitt vanlige liv en måned etter at sprøyte nummer to er satt, det kan vi ikke. De (lærde) venter på at forskingen skal fortelle oss at denne vaksinen faktisk hindrer deg i å bli smittet og dermed kan du heller ikke smitte andre. Da er vi vaksinert i den forstand vi dødelige oppfatter ordet vaksine.

Ei som lytter til Nakstad

Oslo 20201023. Espen Nakstad fra Helsedirektoratet er til stede under pressekonferanse om koronasituasjonen.Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: Terje Bendiksby

Ikke treningsstudio

Jeg får ikke gå på mitt treningsstudio som kun tillater seks utøvere samtidig, To meter avstand, vasking, vasking. Tror det er et av de tryggeste steder å være.

Men jeg er hjertelig velkommen til en sykehjemsavdeling som har stengt to ganger på grunn av viruset. 25.11 og 23.12.

Tror ikke det, Skien kommune. Leker ikke med livet. Til det er jeg i for mange risikogrupper.

EHE

Hull i smittevernet?

Smittevern er ett av ordene vi husker aller best fra 2020 og som følger oss inn i det nye året. Heldigvis har vi ansvarlige nasjonale og lokale myndigheter som setter i verk nødvendige tiltak, som de fleste følger lojalt – heldigvis.

Det kan allikevel virke som om det er noen hull i smittevernopplegget. Jeg tenker da spesielt på berøringssmitte ved enkelte «stasjoner» i mange butikker: Brødskjæremaskiner, salatbarer og ikke minst smågodt-torg.

Dette er steder som i utgangspunktet har et potensial for «griseri», og enda viktigere blir tiltak i disse koronatider. Bransjen vil sikkert innvende at smittevernet er ivaretatt med ekstra håndsprit, engangshansker osv. I teorien vel og bra, men i praksis tror jeg mange skjønner at det neppe lar seg gjøre å praktisere effektivt smittevern på slike punkter i butikken. Hvilken garanti har jeg for at innholdet i samtlige godtebokser er uberørt av menneskehender? Hvor rene er overflatene på brødskjæremaskinen etter kunden før meg? Og er salatbaren noe lurt sted å besøke hvis en vil unngå smitte?

Ut fra smittesituasjonen i Grenland er det viktig å stramme inn overalt det er mulig. Nedstenging av disse «stasjonene» er et veldig lite offer med tanke på at vi er midt i en alvorlig pandemi. Konsekvent smittevern er effektivt og blir forstått og fulgt!

Tricolor

Foto: Thomas Brun