FALLER: Aps nye programforslag ser ikke ut til å ha mobilisert mange velgere for Jonas Gahr Støre. Sp nærmer seg Ap på TV2s siste måling. Foto: NTB

Hvis det er slik at heller ikke ny politikk virker for Ap, er det virkelig fare på ferde

LEDER: Sp nærmer seg Ap på målingene. Det ser ikke bra ut for Jonas Gahr Støre & co.

Det sies gjerne at «meningsmåling er meningsmåling», men noen målinger skaper mer oppstandelse enn andre. For eksempel den Kantar hadde for TV2 den 5. oktober. Det soleklart mest oppsiktsvekkende her, er at Senterpartiet er i ferd med å ta igjen Arbeiderpartiet; Ap får 18,4 prosents oppslutning i målingen, mens Sp får 16,2 prosent. Målingen er, ifølge TV2, «den svakeste for Arbeiderpartiet siden Kantar i 1964 startet å måle stortingsvalg».

Høyre, med 24 prosents oppslutning, holder seg på omtrent samme nivå som valgresultatet i 2017. Den store utfordringen for borgerlig side er at blokkfordelingen er klart i rødgrønt favør. Slik var det også på målingen Respons analyse gjennomførte for VG den 1. oktober – og lenge før dette. Dette skyldes, i stor grad, at Frp er noe svekket, samtidig som SV er noe styrket, men den store forskjellen ligger på ytre venstre: Rødt er inne med 8–10 mandater på de to siste målingene.

Alle har sine utfordringer, for Sp henter et betydelig antall velgere fra Høyre og Frp, men det er ingen tvil om at det er Ap som er mest i trøbbel. I juni lukket partileder Jonas Gahr Støre døren for å regjere med Rødt og MDG. Slik utviklingen er nå, kan denne dørlukkingen lukke Ap helt ute. Samtidig begynner flere, i takt med Sps vekst, å peke på Trygve Slagsvold Vedum som en mulig statsministerkandidat.

Dette er garantert en rød klut i fjeset på Ap. Reaksjonene i Ap på Jan Bøhlers overgang fra Ap til Sp er talende; dette er et skifte som svir for Ap. Gahr Støre ville garantert ha sluppet å konkurrere med en potensiell samarbeidspartner om egne tillitsvalgte, velgere og statsministerposisjonen. Den 1. mai 2014 var Trygve Slagsvold Vedum hovedtaler på Rjukan. Dette viste seg å være mer enn et skremmeskudd.

Ap har, i lang tid, slitt med det nestleder Hadia Tajik omtaler som «mye oppmerksomhet rundt utenomsportslige aktiviteter». Lansering av et nytt programforslag, som trekker Ap mer til venstre enn hva vi har sett de siste årene, ser ikke ut til å ha noen effekt i det hele tatt, selv om det er vel tidlig å konkludere.

Her ligger også det potensielt alvorlige, for hvis det er slik at heller ikke ny politikk virker for Ap, er det virkelig fare på ferde.