ØKER: Grafen for antall nye smittetilfeller i Skien øker. Foto: Varden

Hvis noen skulle være i tvil: Det er alvor nå

LEDER: Smittespredningen i Skien er alvorlig.

Lytt til Vardens lederartikler som podkast:

Utviklingen i smitte i Telemark, og i særdeleshet i Skien, har utvilsomt utviklet seg i en stadig verre retning. Tallene som kom mandag ettermiddag, illustrerer dette klart og tydelig: Bare i Skien ble det søndag påvist 32 nye smittetilfeller. På landsbasis ble det påvist 323 nye smittetilfeller, og dermed stod Skien for ti prosent av de påviste tilfellene.

Hvis vi ser nærmere på tallene som rapporteres i Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet, ser vi at smitten i Skien er langt, langt høyere enn for de aller fleste andre kommuner. Per mandag ettermiddag var det påvist 214 smittetilfeller i Skien de siste to ukene. Dette tilsvarer 389,5 tilfeller per 100.000 innbyggere.

Nabokommunen Siljan har elleve tilfeller i samme periode, og på grunn av lavere innbyggertall ender Siljan opp med formidable 470 per 100.000. Kongsberg, som også har grense til Skien, har også skyhøye smittetall: 106 siste to uker gir 382,4 per 100.000.

Relativt sett er smittetrykket i Skien mye høyere enn kommuner som Oslo (189 per 100.000), Kristiansand (30,5), Bergen (35,9), Stavanger (22,3) og Trondheim (140,9). Østfold-kommunene Moss og Fredrikstad har hatt høyere smitte enn Grenland, men nå er Skien også «forbi» disse, som har henholdsvis 278 og 318 per 100.000 siste to uker.

Mandag ettermiddag var det 13 pasienter med påvist smitte innlagt ved Sykehuset Telemark. Fire av dem på intensiven. I løpet av helgen har ytterligere ni sykehusansatte fått påvist smitte. Antall sykehusansatte i karantene var mandag ettermiddag på 127. Mandag formiddag ble det også kjent at en koronasmittet pasient nylig døde.

– Vi håndterer situasjonen vi står i nå, men er bekymret for hvordan dette vil utvikle seg utover i julen og nyttårshelga. Det er mye smitte, og folk beveger seg og møtes i løpet av jula. Vi er forberedt på at pilene kan peke feil vei i løpet av romjul og nyttår, sier kommunikasjonssjef Lars Kittilsen til Varden.

Det er ingen som helst tvil om at smittesituasjonen i Grenland er alvorlig. Og at det er alvor nå.