Pride er for alle, overalt, uansett, skriver Wegar Berg Gundersen for Grenland Pride 2020. Foto: NTB scanpix

– Hvorfor arrangeres pride i 2020? Er ikke alt helt greit nå? Jeg skulle ønske at svaret var ja.

Hvorfor arrangeres Grenland Pride i 2020, er ikke alt greit nå da? Det er det dessverre ikke, skeive blir fortsatt utsatt for vold, konverteringsterapi, mobbing og diskriminering.

Lørdag 19. september skal det for tredje året på rad feires pride her i Grenland, og vi i pridekomiteen gleder oss veldig til endelig å kunne dele det vi har jobbet med i over ni måneder. Telemark Pride har blitt til Grenland Pride, og pridefestivalen blir på den måten mer forankret her i lokalområdet. Samtidig håper vi at det kan bidra til at andre tar initiativ til å arrangere pride i sin by eller kommune flere steder i fylket vårt. Pride er for alle, overalt, uansett.

Det blir en annerledes Grenland Pride i år på grunn av covid-19, og selv om vi ikke kan samles til en like flott parade denne gangen som vi gjorde i fjor, håper vi at Grenland vil være med på å feire pride allikevel. Heis regnbueflagget i hagen eller på balkongen din, eller sett på en ramme på profilbildet ditt i sosiale medier. Mulighetene er mange, og i år er det absolutt lov til å være kreativ!

Så hvorfor arrangeres pride i 2020? Er ikke alt helt greit nå? Jeg skulle ønske at svaret var ja. At alt er helt greit. At det ikke er noen som blir slått ned på grunn av at de er skeive. At det ikke er lovlig å drive med konverteringsterapi av barn og unge. At det ikke finnes stiftelser som MorFarBarn, som sprer propaganda og advarer mot en såkalt «pride-ideologi». At det ikke er noen som blir mobbet, hetset eller diskriminert bare fordi de er annerledes eller ser annerledes ut.

Men det er dessverre fremdeles ikke helt greit, selv i 2020. Vold, konverteringsterapi, mobbing og diskriminering er fortsatt hverdagen for flere skeive, både i Norge og internasjonalt. Nylig ble en annonse av MorFarBarn publisert i Varden, hvor de kaller alt som har skjedd for likestilling og skeives rettigheter de siste årene her til lands for en «pride-ideologi». Men vi som er skeive er ikke en ideologi. Vi er mennesker. Mennesker med like forskjellige tanker, religiøs tilknytning og politiske syn, som alle andre. Nettopp derfor er pride fortsatt viktig i 2020.

Pride er for alle homofile, lesbiske, bifile, trans- og intersex-personer, ikke-binære, skeive enhjørninger der ute, som for en stund i året kan føle seg som en majoritet og ikke som en minoritet. Pride er for alle som trenger et pusterom fra hverdagen, hvor man kanskje ikke tør være seg selv, ikke tør være åpen med foreldre, kolleger eller venner. Pride er for alle som søker et åpent og inkluderende fellesskap på tvers av seksualitet, kjønn, kjønnsuttrykk, hudfarge, religion og funksjonsnedsettelse.

Pride er for alle skeive familier, både de familiene som består av skeive og de familiene med skeive. Pride er for alle som ønsker et samfunn hvor man kan være fri til å være den man er, elske den man vil og leve et godt liv uten skam. Pride er en anledning til å feire de kampene som er vunnet, og sette pris på dem som gikk foran alle oss som kom etter. Pride er en fest hvor vi kan danse som gærninger til MGP-slagere, eller få nye inntrykk gjennom kunst, debatt og i møte med andre mennesker. Pride er også en protest, hvor vi kan rette søkelys på saker som påvirker skeive både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Grenland Pride skal være en åpen og trygg møteplass for alle, og har ikke rom for intoleranse, diskriminering eller rasisme. Det håper jeg er verdier befolkningen og kommunene i Grenland også stiller seg bak, og jeg håper vi snart kan se ferdige handlingsplaner i både Bamble, Porsgrunn og Skien som tar for seg konkrete tiltak mot diskriminering av skeive og som kan gi mer økonomisk og politisk stabilitet til de frivillige kreftene som bidrar til skeive tilbud her i området.

Men først skal vi altså feire litt lørdag 19. september, så hold regnbueflagget klart. God pride, Grenland!

Wegar Berg Gundersen

festivalsjef, Grenland Pride 2020