Hallo Varden: N/A Foto: Fredrik Nordahl

«Hvorfor er det nå plutselig blitt så komplisert?»

Søppeldunker, pandemi og gatenavn i Skien er blant temaene i dagens Hallo Varden.

Hvorfor så komplisert?

Jeg registrerer at det er flere enn meg som stiller spørsmål ved den forestående oblatmerkingen av søppeldunkene våre. Hittil har svarene vært tom svada.

Nå vil jeg vite den egentlige årsaken til dette pengesløseriet! Her jeg nå bor har det aldri vært avvik med søppeltømmingen på 47 år, så hvorfor er det nå plutselig blitt så komplisert?

Leser

Spørsmål til RIG om id-brikke

Det var ei som spurte i et innlegg her i Varden forleden hva gjør RIG når søppeldunken ikke er satt ut.

Jeg for min del har ikke søppeldunkene plassert ved kjørevei og må derfor passe på å trille dem på plass dagen før tømming. Men. på sommeren når jeg stort sett er på hytta, hva da RIG?

Dere vil jo da stadig få varsel om at dunk/er ikke er tømt på min adresse.

Hvordan i all verden skal dette håndteres?

Nei, dette med id-brikke er et bomskudd – og enormt kostbart ett også! 8–9 mill. så vidt jeg har fått med meg og skjønner jo godt at man måtte legge ned to plasser på lindrende avdeling for å spare 1 mill. Var kanskje et annet budsjett det …!

Er det rart folk blir oppgitt?

Morten

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vanskelige tider

Vi står oppe i vanskelige tider, et virus herjer. Det varsles at matbutikkene i Tyskland stenger over påsken i fem dager; om det bare er en begynnelse? Da det er det samme virus som er underveis i Tyskland og Norge, født ut av maktens folder, er å stenge matbutikkene også et tiltak som (plutselig!) kan bli realisert her til lands.

Jeg anbefaler herved min medborgere av Telemark å kjøpe inn ekstra tørrmat for lagring, i tilfelle viruset skulle slå ut sine politiske vinger litt for kraftig. Ris og havregryn egner seg for lagring over tid.

Sven-Inge Johansen, Skien

Forslaget om endring av gatenavn i Skien

Vi er skuffet. Protestene mot navneendring av deler av Amtm Aallsgt til Tor Åge Bringsværds gate, vant fram. Vi som ønsket å hedre en allsidig og produktiv forfatter som har satt Skien på kartet, nådde ikke fram.

Vi bare undres over hvorfor dette skulle bli så vanskelig. For få år siden ble deler av Drammensveien endret til Henrik Ibsens gate. Nettopp for å markere hvor Ibsen bodde i Oslo. Mange forretninger og private ble berørt. Vi leste ikke om noen protester.

Det samme i Porsgrunn for en kort stund siden. Furustadveien ble til Bjørg Viks vei. Veien der hun bodde. Det var noen få protester, men det ble ikke noe problem.

Ingen nålevende får gater eller plasser oppkalt etter seg? For 20 år siden hedret Skien Dizzie Tunes med en egen Dizzie Tunes Plass i sentrum i Skien. Alle fem i gruppa levde i beste velgående da.

Tungt og vanskelig å endre sin egen adresse? De fleste har flyttet en gang eller to, og dermed endret sin adresse. De har da klart det utmerket.

Nei, dette er mangelen på vilje. Mangelen på vilje til å hedre noen som bør hedres! Mangelen på vilje til å sette pris på det imponerende forfatterskapet hans og innse hvilken betydning han har hatt og har – for både voksne og barn. De siste årene spesielt for barn med «Karsten og Petra». Og «Tambar».

Det er lett å skyve ut i tid eller endre på hensikten med et forslag. Ibsenbiblioteket ble nevnt. Det håper man blir ferdig i løpet av noen få år, muligens tre – fire år. Men skal Tor Åge Bringsværd få oppkalt et møterom etter seg der? I et bibliotek viet Henrik Ibsen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Poenget var at gatenavnet skulle være der han vokste opp i Skien. Ikke på noen lekeplass eller i utmarka. Alt dette er uaktuelt.

Oslo fikk det fint til. Endring av en del av gatenavnet. Porsgrunn fikk det fint til. Endring av hele gatenavnet. Men altså ikke Skien. Vi bare undres på hvorfor. For vi synes det er leit. Og egentlig litt trist. For Skien.

Gro Bjørntvedt

Foto: Heiko Junge/NTB

Finn Erik Karlsen

Åpent spørsmål til SBBL

Mener SBBL at det er greit at man innkaller borettshaverne til generalforsamling i april på løpende bånd samtidig som egen stab av smittevern lovgivning/hensyn arbeider isolert fra hjemmekontor?

Jeg er kjent med at det tas forbehold om endringer av datoen.

Generalforsamlingen er beboernes eneste viktige arena for saker av betydning for dem. Det er viktig at flest mulig møter på generalforsamlingen og bidrar til at den blir det demokratiske fora den er ment som. Selv om det skulle bli åpnet for at generalforsamlinger kan arrangeres under spesielle smittevern tiltak vil det bare være et fåtall av beboerne som vil driste seg til å møte opp (de fryktløse og ferdig vaksinerte).

I disse koronatider er det som kjent gjort unntak fra de fleste lover, forskrifter, regler og tidsskrifter. Dette gjelder også for borettslag. Ta derfor til fornuft og bidra til at alle borettslag utsetter generalforsamlinger til de kan arrangeres under trygge former og være det demokratiske forum med stor deltakelse de er ment å være.

Medlem nr. 254 Per Myrvang

Notodden tar mikrofonen

Hva opptar kulturlivet nå? Restriksjoner, smittevern og etter hvert gjenåpning. Vi ser til stat, fylkeskommune og kommune for retningslinjer, muligheter og kompensasjon. Vi snakker med hverandre og interesseorganisasjoner for å prøve å forstå hvordan vi tolker de samme reglene ulikt. Vi ser til store aktører i andre land for å se hvordan de har stilt inn sine kart og kompass for å manøvrere seg i dette ukjente terrenget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hva gjør gode krefter på Notodden i denne tunge tiden? De inviterer til gjenåpningskonferanse og samler alle disse aktørene på ett brett. Kulturministeren, Roskilde-festivalen, norske festivaler, helårsarrangører, kommuneoverlege og mange flere. Samtalene vi alle har på mail og Teams løftes opp, tidsriktig digitalt av den Notoddenbaserte streamingtjenesten Munin Live, og får de nå svært isolerte delene av kulturlivet litt nærmere hverandre i et felles ønske om å komme så trygt og godt som mulig tilbake til live.

Det mest geniale her var å sette diskusjonen om hvordan festivalen og kommunen sammen fikk til en Blues Weekend i fjor, ved siden av innlegg ved størrelser som kulturministeren og Roskilde-festivalen. Det gjorde det ekstra tydelig hvordan vi alle deler de samme utfordringene uavhengig av størrelse og rolle, og hvor avhengig vi er av å spille på lag, spesielt nå. Notodden Bluesfestival som eksempel, setter et eksempel til etterfølgelse: Å ta gjenåpningen av kulturlivet på det største alvor!

The best of people and gjenåpning!

Halvor Nordal Strand

Arrangementskoordinator i Porsgrunn kommune

Åpen på polet

Hvorfor stenges ikke Vinmonopolet over hele landet i disse koronatider, for eksempel i tre uker?

Har staten for gode inntekter her, og kan vi kalle dette dobbeltmoral? Tar gjerne en debatt.

Tørrlagt alkoholiker med stor fagkunnskap

Foto: Sindre Omenås

Kvinneprofiler i fotballen

Fotballverdenen er ganske konservativ, nesten som om ballen er firkantet. Nå skriver Varden en serie om tidligere fotballspillere. Greit nok og litt interessant også for da kommer det jo fram at det er et liv etter proff tilværelsen.

Sportsjournalister har aldri vært noe pådrivere for jentefotball. Men nå har dere sjansen. Det har nemlig veldig mye å si om journalister skriver om profiler og får folk til å bli kjent med dem.

Så sett i gang, lag en serie om proffe kvinneprofiler som gjør det bra og om de nye spillerne på Odds kvinnelag.

Guri Berntsen

ODD: Første trening på Skagerak Arena for Odds BK Kvinner. Foto: Bjørn Borge

Såpe og vann som eneste beskyttelse

Jeg har nylig startet som yrkesseksjonkontakt i Fagforbundet og områdetillitsvalgt for oppvekst i Skien kommune.

Nå sitter jeg trygt og godt på hjemmekontor og tenker på alle de modige og flotte kollegaene mine der ute, som hver dag bretter opp ermene og holder hjulene i gang i private og kommunale barnehager, skoler, SFO og barnevernstjenester.

De som har verdens beste jobb, men som hver dag blir utsatt for potensiell smitte i kontakt med barna og deres familier.

12. mars 2020 stengte hele Norge ned og situasjonen var uoversiktlig. Siden den gang har det vært mange nye ting å forholde seg til. Røde, gule og grønne tiltak etter trafikklysmodellen, kohorter og avstand.

De ansatte har snudd på flisa, tilrettelagt og tilpasset slik at det slik at det skal bli tryggest mulig for barn og foreldre.

De har vasket små hender, pusset neser, trøstet og tatt vare på det viktigste i verden.

De har tatt på seg nye arbeidsoppgaver og jobbet overtid. De har ofret mye av det allerede amputerte sosiale livet i frykt for å enten ta med seg smitte på jobb, eller spre smitte fra jobb til sine nære og kjære.

Det eneste de kan beskytte seg med er såpe og vann.

Nå sprer det muterte viruset seg i rasende fart. Er det ikke snart mine kollegers tur til å rykke fram i vaksinekøen?

Cathrine Vik Grimsgaard

Yrkesseksjonskontakt for kirke, kultur og oppvekst, Fagforbundet Skien-Siljan

Klikk og hent!

Bildet viser Down Town onsdag. Klikk og hent!

Avisleser