Foto: NTB

«Hvorfor lar LO dette skje?»

Lønnsoppgjøret, utdanning, Fagerstrand hotell og et rekkverk utgjør dagens temaer i Hallo Varden.

Lønnsoppgjøret.

Hvert år blir lønnstillegget beregnet i prosent av lønnen.

Det betyr at de som har lavest lønn får lavest tillegg uansett.

Forskjellene øker for hvert lønnsoppgjør. Hvorfor lar LO dette skje?

Gunn Jensen

Har du noe du vil si?

Opprørt? Glad? Si det til Varden: Send SMS/MMS med kodeord VA Hallo til 1963 eller mail til hallo@varden.no

Litt mer på hjertet? Skriv til debatt@varden.no

Redaksjonen forbeholder seg retten til å redigere innlegg. Alle debattinnlegg må undertegnes med fullt navn, og det er fint hvis du sender med et bilde av deg selv.

Hovedinnlegg: Maks 4.000 tegn med mellomrom.

Innlegg: Maks 2.000 tegn med mellomrom.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid etter pressekonferansen om løsningen i tariffoppgjøret. Det blir ingen storstreik etter at LO, YS og NHO kom til enighet i meklingen søndag.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

Hva om 20 år, Jørn Inge Næss?

I Varden.no har gruppeleder i Fremskrittspartiet et innlegg om arbeidskraft og korona. Den første delen av innlegget er bra det. Vi må gjøre oss mer selvstendige når det gjelder arbeidskraft og produksjon– ikke minst av mat. Enig.

Så tar spåmannen Næss helt av. Han kobler arbeidsledighet som følge av pandemien opp mot utdanning. «Det kan synes som om «overstuderte» unge med «mastersyke» på full fart inn i Nav-køen er bedre enn et skikkelig arbeid». Og «Vi må oppmuntre våre unge til å søke yrker det er behov for, og slutte å dyrke foreldregenerasjonens «tapte drømmer». Vi kan ikke alle bli akademikere, det er mer nok av disse yrkesgruppene».

Næss, du må nesten vise de tallene fra nav som sier at det er «overstuderte unge med «mastersyke», som faktisk står i navkøen. Det jeg har fått med av meg av informasjon er at det de uten utdanning som sliter mest i denne pandemien, noe som vel viser at utdanning lønner seg – også i krisetider.

Så er jeg enig i at vi bør framsnakke yrker innen helse og sosial, håndverkeryrker, primærnæring osv. Men det mener jeg fint vi kan gjøre uten å rakke ned på utdanninger som tilfeldigvis ender i en master. Skien trenger kompetanse på alle plan fremover. Og at kommunen via samfunnsplanen ønsker å tiltrekke seg folk med kompetanse er bra. Å utrykke et ønske om å tiltrekke seg folk med høyere utdanning er ikke det samme som å si at vi ikke trenger snekkere. Jørn Inge Næss, Skien trenger kompetanse. Skien trenger folk med høyere utdanning. Og Skien trenger snekkere.

Ole Martin Haukland

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bystyrerepresentant, Skien SV

Fagerstrand hotell

Vedr.omtalen i Varden 12.april: Det fasjonable hotellet fra turismens barndom ligger vakkert til ved Tinnsjøens nordre bredd. Herfra gikk mange av de guidede turene mot Gaustatoppen med solide fjellførere som loser opp i det ukjente fjellmassivet.

Under stor festivitas besøkte kongeparet i unionen, kong Oscar II og dronning Sophie, hotellet i 1890. I den forbindelse ble det laget en protokoll som skulle ligge på toppen av «Gaustafjeldet», og kongen og dronningen skrev navnene sine på første side. Deretter ble den store boken bragt opp til fjelltoppen av den kjente patentføreren Halvor Brynhildsen Kåse. Boken skulle ligge ved varden på 1883 moh., så enhver som «besteg tinden» kunne skrive navnet sitt.

Fagerstrand hotell spilte en sental rolle i den nye turismen - fascinasjonen over den uberørte naturen, og det var ikke bare Gausta som tiltrakk seg utenlandske turister- den rykende Rjukanfossen var også et dragende reisemål! Rutebåttrafikken på Tinnsjøen brakte turistene inn mot Vestfjorddalen, og tidligere avstengte bygder fikk en ny giv. Det er vel lite sannsynlig at gjesteboken fra hotellet har overlevd brann og tidens tann, men den kunne nok fortelle om en tid i turismens barndom, da det utelukkende var de velstående som hadde råd og tid til lange utenlandsreiser.

Nå som Tinnsjøfergen igjen går i rutetrafikk burde det være mulig å gjenta denne turen.

Tiden vi er inne i oppfordrer jo til å feriere i eget land!

Ingrid Sørbø

HOTELL: Fagerstrand. Foto: Kulturminnefondet

Rekkverket i «TA-bakken»

I februar 2020 hadde jeg et halloinnspill i avisen om rekkverket på den ene siden av TA- bakken, som var i en elendig forfatning.

Rekkverket i seg selv er åpent mellom tynne jernstenger som også virker lite stødige.

Fra rekkverket er det langt ned til Hjellenområdet og skulle noen falle ut, vil dette få fatale konsekvenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fortauet er heller ikke slik det burde være, det er består av en stenheller som også er glatte i regnvær.

Men det viktigste er at noe blir gjort med rekkverket, at man sikrer dette bedre enn i dag.

«Veg og park, Skien kommune» svarte på mitt innspill, blant annet at rekkverket er gammelt og trenger reparasjon og at arbeidet starter så snart som mulig.

Nå har det gått 14 måneder og fremdeles er ingenting gjort med rekkverket jeg håper ikke at det skjer en ulykke før noe blir gjort.

Nina Melfald