GULSET IF FOTBALL: Dette er en fortelling om SVIK. Om et gubbevelde som sviktet en generasjon jenter, skriver Wenche Eie Reiersen. Foto: Privat

I årevis har de sviktet. Skam dere, Gulset IF Fotball!

Dette er en fortelling om SVIK. Om et gubbevelde som sviktet en generasjon jenter, skriver Wenche Eie Reiersen.

Innlegget ble først publisert på Facebook. Varden har fått tillatelse til å gjengi det her.

Dette er en fortelling om SVIK. Om et gubbevelde som sviktet en generasjon jenter.

Det er ikke snakk om hoppsporten, men om en idrett jeg trodde hadde kommet mye lenger i 2021.

Det er snakk om fotball, og klubben er Gulset IF. Gubbeveldet er styret i Gulset Fotball.

I årevis har de sviktet jentene.

I årevis har de latt guttene komme først på bekostning av jentene.

I årevis har de latt være å be Telemark fotballkrets om hjelp til å finne trener for jentene.

I årevis har de sviktet.

Les også
Behandles jenter urettferdig i idretten? Bli med i debatten!

Og jentene; de fleste av dem orket ikke mer. De la fotballskoene på hylla for godt, sviktet av voksne som burde visst bedre, som burde GJORT bedre. Noen få standhaftige jenter ble igjen, fordi de fortsatt hadde troen i sine fotballhjerter og fordi de fortsatt ønsker å spille fotball.

Bildet av ei snart 18 år gammel fotballjente burde det ikke være noe rart ved. Men for oss som kjenner Gulset fotball, vet at verken shorts eller sokker er blå. Gulset har kjærlighetens farge, rød, bare at kjærligheten har forlatt klubben. Det er heller ikke Gulsets hjemmebane jenta ser ut over. Det er Fossums hjemmebane og Fossums drakt. Klubben som tilbød jentene klubbtilhørighet og et lag med drakter, utstyr og trener.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og jeg, jeg er en mamma som har vært vitne til sviket, men som aldri, ALDRI trodde det kunne være så reelt som det faktisk var.

Det er historier om jenter som ble påmeldt dommerkurs og keeperskole, men uten å få plass. Plassene ble fylt opp med gutter først. Det var ikke plass igjen til jentene.

Det er historier om jentelag som måtte gi fra seg treningsfelt under trening, fordi guttene hadde behov for plassen.

Det er historier om jenter som ikke fikk garderobe, og ble stuet sammen i en liten dommergarderobe under pandemi.

Det er historier om jenter som ikke fikk nytt utstyr. Guttene fikk nye baller. Jentene ble tilbudt guttenes gamle utrangerte…..

Det er historier om gutter som fikk alt av klær av klubben, mens jentene måtte kjøpe alt selv.

Da mammahjertet for alvor bristet, var da fallhøyden og sviket ble så tydelig. Høyden mellom forventning og resultat. Da tenåringen strålende kom hjem og fortalte at NÅ, endelig, skulle også jentene FÅ bortedrakter. Det var nesten for godt til å være sant! Og det var det! For det en slukøret, forbannet og sviktet jente kom hjem med, var guttenes gamle utvaskede bortedrakter…..

Det finnes mange historier om svik. Det verste sviket er at jentene aldri ble respektert og akseptert som en del av klubben.

Skam dere, Gulset IF Fotball!

SKAM DERE!!!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Wenche Eie Reiersen

Les også
– Vi skammer oss ikke, vi har ønsket å lykkes med jentene

Her er tilsvaret fra Einar Sanni, leder av Gulset Fotball, på påstandene fra Reiersen:

* Guttene fikk nytt utstyr og jentene fikk deres gamle og utrangerte.

Sannis svar: – Jentene har fått nye vinter- og sommerballer. De fikk 20 nye baller for en måned siden. Påstanden stemmer ikke, men som klubb fordeler vi ressursene innad og i løpet av noen år opplever alle å få noe nytt og noe som er litt mindre nytt.

* Jentelaget ble stuet sammen i en liten dommergarderobe midt i pandemien.

Sannis svar: – Jeg snakket med vedkommende og han sier det skjedde én gang og etter det åpnet han garderoben oppe. De var fem stykker og skulle bare snøre skoa.

* Jentelag måtte gi fra seg treningsfelt fordi guttene hadde behov for plassen.

Sannis svar: – Baneansvarlig sier til meg at de ikke har måttet gi fra seg treningsfeltet, men at de har fått et mindre område når de har vært sju-åtte stykker og har delt treningsfeltet med guttelag som har vært over 20. Det er naturlig at størrelse på banen har sammenheng med hvor mange spillere det er.

* At guttene fikk gratis klær av klubben, mens jentene måtte kjøpe alt selv. Da jentene endelig skulle få bortedrakter var det noen utvaskede drakter som guttene hadde hatt før.

Sannis svar: – Senior A og B har ett sett bortedrakter på deling og juniorlaget bytter med G16. Både guttene og jentene jobber dugnad for sokker og klær; vi har ikke økonomi til å kjøpe slikt. Stort sett er det basert på dugnad eller at man betaler selv.

* At jenter meldte seg på dommerkurs og keeperskole, men fikk ikke plass fordi guttene ble prioritert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sannis svar: – Gulset har seks plasser på keeperskole. I 2018 var det to jenter, i 2019 var det ei og i fjor var det ei, sier Sanni, som mener jentene har kommet bra ut av det i forhold til hvor stor andel de utgjør av spillerne på Gulset. Gulset har nå bare jentelag i alderen 7, 9 og 11 år. Sanni sier dette ikke er slik man ønsker det, men at de ikke har klart å rekruttere nok jenter i andre aldersklasser. Han viser også til at det er omvendt i håndballen; der er det gutter som er vanskeligst å rekruttere.

* I årevis har de latt være å be Telemark fotballkrets om hjelp til å finne trener for jentene

Sannis svar: – Dette stemmer ikke. Vi har vært i kontakt med kretsen og hatt møte med Trine Rønningen og hun har vært på besøk hos oss. Vi har prøvd å skaffe trener utenfra og til og med annonsert i Varden for første gang for å prøve å skaffe trener i J18-laget. Vi skaffet en trener internt, men du kan ikke bare flytte trenere heller; dette er frivillighetsarbeid og stort sett pappaer som trener barnelag. Men de siste trenerne hos jentene har vært betalte trenere.

GULSET IF FOTBALL: Dette er en fortelling om SVIK. Om et gubbevelde som sviktet en generasjon jenter, skriver Wenche Eie Reiersen. Foto: Privat