Foto: Christoffer Andersen/NTB

I dag braker det løs. Lykke til, Odd!

LEDER: Onsdag kveld starter (forhåpentligvis) årets sesong for Odds ballklubb.

Det skjer borte mot Stabæk på Nadderud i Bærum. Det lille forbeholdet er ikke uten grunn: Sesongstart skulle ha vært 9. mai, hjemme mot Sandefjord, men kampen ble utsatt på grunn av koronasmitte i Odd-troppen.

Dette preget også sesongavslutningen i fjor, der flere Odd-spillere ble smittet og det som – alt tatt i betraktning – lå an til å bli en høyst brukbar sesong, endte i nokså tam 7. plass. Det er selvsagt skuffende etter å ha gått inn i oktober på en tredjeplass på tabellen etter 19 kamper – eventuelt fjerdeplass i begynnelsen av november, etter 23 kamper, med kun fire poeng opp til Molde på 2. plass.

Fasiten på de siste sju kampene var seks tap og én uavgjort. Det er imidlertid vrient å «legge skylden» på Odd for det, for det var – mildt sagt – dårlige forutsetninger for å lykkes med smitte i troppen, et svært tett kampprogram og et kjør som senere er blitt vurdert å være medisinsk uforsvarlig.

Starten på årets sesong framstår, for en fotballtilhenger, som like rotete og uoversiktlig som avslutningen på den forrige. Vi er passert 17. mai, og Odd og Stabæk starter først i kveld. Flere andre lag har rukket å gjøre unna tre kamper. Andre har bare én kamp.

Spøkefullt sagt kan man si at det som minner om normalen er at Odd tippes «midt i haugen», Molde-maskinen kverner på, Bodø/Glimt leverer fortsatt, Rosenborg tar poeng på «dårlige dager» og det er krise i Brann. I tillegg er det et lag i Eliteserien som trenes av en kar fra Akkerhaugen, og det synes på overskriftene.

Det har alltid vært krevende å spå (særlig om framtiden, som enkelte sier), men forutsetningene for å mene mye om det kommende fotballåret har aldri vært mer krevende. For Odds vedkommende er det imidlertid åpenbart at det kommer til å bli interessant å se hvordan laget takler at særlig Vebjørn Hoff og Elba Rashani er borte. På den annen side er det flere spennende nyervervelser, og kanskje i særdeleshet Sander Svendsen, Magnus Lekven, Gilli Rólantsson og Solomon Owusu. Det er verdt å merke seg at lokal tilknytning er en slags fellesnevner for signeringene foran denne sesongen; sett bort fra Magnus Lekven, er den svært begrenset. Det betyr ikke at Odd ikke lenger er et lag med telemarksprofil; i den siste treningskampen mot Sarpsborg (0–2) var det åtte telemarkinger i førsteelleveren.

Vi ønsker Odd lykke til i årets sesong!