GASSALARM: Det ble det iverksatt full industrivernutrykning i forbindelse med gasslekkasjen på Herøya i natt. Foto: Geir Norendal

I valget mellom for mye og for lite informasjon, er det ingen tvil om hva som er å foretrekke

KOMMENTAR: Hvis noen blir irriterte av å få en sms på natta, må vi leve med det.

– Det er en utfordring med å sende ut en sms om natta. De som våknet av alarmen, ville sikkert likt og fått en sms om at det ikke var fare på ferde. De som sov, ville sikkert ikke likt det. Det er noe med å vekke folk for å fortelle at de kan gå og legge seg igjen, sier Porsgrunn-ordfører Robin Kåss (Ap) til Varden dagen etter at store deler av Porsgrunn ble nettopp vekket av alarmen på Herøya.

At mange var våkne kan vi dokumentere nokså enkelt: Ved 04-tiden og var det nemlig så mange som leste varden.no at det like gjerne kunne ha vært midt på dagen. Hvis vi sammenligner trafikken på varden.no klokken 04.00 natt til onsdag denne uken og med samme tidspunkt uken før, snakker vi om en trafikkøkning på 1000 prosent. Med mindre folk har begynt å lese nettaviser i søvne, kan vi trygt slå fast at mange var våkne.

Så er også saken(e) vi laget om gasslekkasjen på Herøya den mest leste, sammen med en annen sak som fikk mange til å stusse; det voldsomme smellet i Borgeåsen- eller Borgestad-området – som vi publiserte klokken 00.32. Også her så vi et svært tydelig hopp på «trafikkgrafen» midt på natten.

Verken gasslekkasjen eller det heftige smellet utgjorde – så langt vi vet – noen fare for andre. Det vi imidlertid ser overtydelige tegn på, er at informasjonsbehovet blant publikum er enormt. Folk lurer simpelthen på hva som skjer – og sannsynligvis om det som skjer angår dem. Som lokalavis er det jobben vår å sørge for informasjon om slike hendelser, og det skal vi gjøre vårt aller beste for å levere på.

Informasjonsstrategien til Robin Kåss, hvis den kan kalles det, indikerer at han ikke forstår hvor stort informasjonsbehovet er. Det er gjerne slik at det er verdifullt for de aller fleste å få en bekreftelse på at det faktisk ikke er noe galt. Problemet oppstår snarere når det er mangel på informasjon, og man ikke vet. Hvis man sitter i informasjonsskyggen og ikke vet, er dette potensiell grobunn for helt unødvendige bekymringer og problemer.

Hvis noen skulle bli irritert av å få en melding som sier at det ikke er noen fare og at de kan legge seg igjen, får vi nesten tåle dette. Det er, på den annen side, en mye større gevinst ved å holde folk oppdatert og informert, og i valget mellom for mye og for lite informasjon, er det ingen tvil om hva som er å foretrekke.