Etter flere år med politisk tautrekking ble det endelig kjøpt noen plasser fra eksterne tilbydere. Fremtiden i Skien trenger private, stiftelser, etc som samarbeidspartnere hvis kabalen på heldøgnsplasser i helse skal opprettholdes.

Budsjettet som nå er lagt frem viderefører midler til utbygging av Lyngbakken bo og behandlingssenter med 64 plasser. Det på tross av at regjeringen har vist i statsbudsjett at det ikke kommer støtteordninger til bygging av nye heldøgnsplasser. Utbyggingen starter i 2024, det vil si at det fortsatt er en stund frem i tid.

Gjerpen sykehjem skal i 2023 flytte sine beboere til det nye sykehjemmet, som i disse dager etterhvert ferdigstilles, i Kverndalen. Til overs blir det antakelig 45-49 plasser i det nye sykehjemmet, slik at flere på en venteliste kan få sykehjemsplass. Dagens situasjon er at flere som har søkt på sykehjemsplass venter hjemme, på helsehuset eller de er en av overliggerne på sykehuset. Overligger-problematikken i Skien har ikke skjedd over natten. Da det ble innført gebyr på overliggerdøgn, har man sett at kommunen ikke har kapasitet og tilgjengelige plasser for overflytting til sitt ansvar. Det har økonomisk over år lønt seg for den førende politikk å bruke overliggerdøgn istedenfor å bygge flere heldøgns omsorgs plasser.

Målet er at de fleste eldre skal pleies hjemme men det er en kjensgjerning at mange må fortsatt være i heldøgns omsorg i årene som kommer. Vi må ha plass til de eldre som trenger vår pleie og støtte. Leve hele livet reformen, kvalitetsreformen for eldre, er rullet ut i det ganske land. Reformen som skal skape bedre arenaer og mål til bedre livskvalitet. En ny reform er på trappene, «bo trygt hjemme». Sistnevnte reform skal bygge på førstnevnte reform. Regjeringen skriver at målet er «kompetente og myndiggjorte medarbeidere, levende lokalsamfunn, boligtilpasning og planlegging.

Trygghet for tjenester og støtte til pårørende». Bo trygt hjemme er fortsatt kun på trappene da stortingsmelding sendes ut i 2023.

Så tilbake til Gjerpen sykehjem. Det blir fraflyttet og det trenger oppgradering. Det er ikke usannsynlig at bygget kan komme til god nytte når vi vet at eldrebølgen fortsatt ikke har nådd sin topp. Men per i dag er det ingen politisk enighet eller debatt om dette. Den største økningen har vi foran oss. Spådommen er at kommunen ikke kommer til å ha nok helsepersonell til å betjene eventuelle plasser som kunne være Gjerpen. Fordi om Skiens posisjon ikke liker det så ser de nå at det er helt avgjørende å ha et samarbeid med eksterne aktører også i eldreomsorgen. Hadde det vært et sykehjem drevet av eksterne i Grenland, hadde veien vært kortere for kommunen å kjøpe fremtidens plasser.

Fra 2016 til 2021( avsluttes av nåværende regjering) var flere kommuner tilknyttet statlig finansierte omsorgstjenester. 11 kommuner har vært med i ordningen og Skien fikk tilbudet om å søke i 2019, men takket nei. Det er ingen tvil om at kommuner som har vært i ordningen mener det har vært positivt. Skien kommune la frem i sitt svar som et grunnlag for å takke nei, det var ingen kommuner på Skiens størrelse som var med i prosjektet og da lite å sammenligne med. Arendal med sine 37.850 innbyggere var i ordningen om statlig finansierte omsorgstjenester, innbyggertallet som likner mer på Porsgrunn med sine 36.699 innbyggere, som Skien hele året samarbeider med.

Den ideologi politikken i Skien som posisjon gjennom mange år har brukt, er utdatert. Vi klarer oss ikke uten samarbeid med andre aktører hvis våre innbyggere skal få den hjelpen de trenger.

Det finnes fritt sykehjemsvalg/fritt brukervalg av tjenester i flere kommuner. Eldre burde i hver kommune hatt anledning til å velge i tjenester selv. Når eldre styres etter stramme kommunebudsjett så er det igjen et spørsmål om ikke statlig finansierte omsorgstjenester hadde sikret riktige og tilrettelagte tjenester for de eldre . Nå er det regjeringen med Arbeiderpartiet i spissen som legger ned denne ordningen, et paradoks da ideologien er å få alt inn i staten. I tillegg fjerner regjeringen fritt behandlingsvalg.

Skiens fremtid er flere eksterne aktører for å få hjulene i eldreomsorgen til å gå rundt. Ikke minst skulle Skien sett til Oslo og andre kommuner som har større fritt brukervalg. De som trenger oss fortjener det beste.