Altså … Kan vi ikke ha jul når det er jul?

For noen dager siden ramlet det inn et bilde fra en av mine kontakter på Snapchat av et juletre. Vi var ikke engang i november, men juletreet var på plass i stua.

Min reaksjon var ganske enkel: «Ikke. Lov.»

Hvilket er feil, selvsagt. Det er ingen lov eller forskrift som sier noe om at man ikke kan ha juletreet framme i oktober. Eller mai, for den saks skyld.

Jeg er vokst opp med at juletreet pyntes på lillejulaften. Seint? Tja. Kanskje, men ikke i min bok. Juletre i oktober? Spinnvilt!

– Vi begynner med det i midten av september, vi trenger litt tid for å bygge en flott juleavdeling, sa Johnny Albøge, administrerende direktør i Jula, til DinSide den 22. september.

Da var julevarene på plass i butikken. Rusta kom litt etter, i slutten av september.

– Vi introduserer julesortimentet i våre butikker fra og med midten av oktober, da vi også pleier å se en økt etterspørsel fra våre kunder. Vi starter vår julesesong på samme tid vi har gjort de siste åra, sa Anders Wahl, pressekontakt i Clas Ohlson til DinSide.

Jula er på plass hos Clas Ohlson på Herkules i begynnelsen av november. Foto: Sindre Omenås

Jeg skal forsøke å ikke være moraliserende. Folk må få gjøre som de vil. Jeg forstår at butikkene har behov for å strekke ut salgsperiodene og at vaner endrer seg. Det er ikke lenger slik at jula er noe som begynner lillejulaften og varer til trettende dag jul.

Men jeg skulle så gjerne sett at vi kunne ha jul når det er jul. Og påske når det er påske. For det er noe med disse fine høytidene som gir en egen stemning. Litt stress og styr med alt som skal ordnes, men like fullt fine tider.

Det er selvsagt ikke slik at jeg må feire jul bare fordi Jula har juleserviettene i butikkhyllene den 22. september. Men denne dagen var det 18 grader i Skien. Det var sommeren. Og full kræsj for meg.

– Vi er forskjellige. Noen synes at tidlig julefeiring ødelegger julestemningen de gleder seg til å få i desember. Andre finner stor glede i å ta for seg av godene jula har å by på allerede i september, svarte Lisa Vivoll Straume da Adresseavisen spurte «kan julevarer i oktober ødelegge julestemningen?» i en sak den 19. oktober.

Straume har en doktorgrad i psykologi fra NTNU. Hun har forsket på lykke. Og har selvsagt et poeng i at mange helt sikkert finner glede i å pynte juletreet i oktober og tylle i seg julebrus i september.

– Vi blir ofte følelsesmessig engasjert når noe går på tvers av våre grunnleggende verdier, altså det vi mener er viktig og riktig i livet. Så om du verdsetter tradisjoner, nøkternhet og tålmodighet, så vil du kanskje bli frustrert hvis noen dytter på deg julebrus i høstferien. Om du derimot verdsetter livsnytelse, frihet og endring, kan jo julebrus i høstferien bli skikkelig fest! sa hun videre.

Men, hei! Jeg verdsetter jo livsnytelse, frihet og endring!

… og tradisjoner, nøkternhet og tålmodighet.

Jeg får vel bare finne meg i at jula begynner like etter Dyrsku’n. Og velge selv når nissene skal settes fram.

Men jeg kommer nok alltid til å mene at jula begynner for tidlig.

God helg, Telemark!