«Det er mange i alle aldre som skulle fått tidligere hjelp enn det man får i dag. Psykisk helse gjelder alle og åpenheten er fortsatt ikke bra nok når det gjelder psykiske utfordringer. For meg er det viktig å få ned en selvmordsstatistikk som alltid er for høy, én person er alltid én for mye. Menn og gutter er overrepresentert. Målet mitt som fylkestingspolitiker er å innføre et fag om psykisk helse i videregående opplæring. Faget åpner for forståelse og åpenhet. Målet er at ungdom på denne måten skal kunne kommunisere bedre ut om egne utfordringer for støtte og hjelp.»

Slik er budskapet mitt og det er det god grunn til. Køene for hjelp i psykisk helse går kun én vei, den vokser. De offentlige køer øker.

Ferske tall, fra blant annet Skien kommune viser at gjennomsnittlig ventetid i Forebyggende team/Rask psykisk helsehjelp (RPH) er pr. april 11 uker og det er 64 personer som venter (57 stk i mars). Skien kommune, forebyggende team, øker også arbeidet med selvmordsforebyggende arbeid samt åpner for å ta inn flere personer.

Kommunen mottar flere personer enn noen gang, som trenger hjelp. Det er en liten andel som får anledning til å få timer i spesialisthelsetjenesten, psykiatrisk poliklinikk. Mange ringer hjelpetelefoner, dette har representanter for Mental helse hjelpetelefon og chat, opplyst om mange ganger.

Det er en stor grunn til bekymring i en tid hvor det nå deles inn i matkøer, fattige uten mulighet til å klare seg selv, deretter nyfattige, lav middelklasse sliter med økonomi og høyere middelklasse som også merker at alt koster mer. Mye er grobunn til håpløshet, bekymringer og flere som ikke har hatt befatning med egne utfordringer i psykisk helse, har merket og merker det nå.

Bekymringer om økonomi og fremtid skaper dårligere psykisk helse for mange. Dårlig økonomi er grobunn for utfordringer med psykisk helse.

I tillegg er nordmenn vant til at en ferietur ut av landet koster mindre fordi kronekursen i mange år har vært sterk. Det er av flere grunner, men mest av alt har oljen reddet vår norske krone. Verdien har falt. «All time low.» Eksperter har varierte forklaringer på dette,  hvor mye også handler om politiske beslutninger. Det hører under en annen diskusjon. Uansett skaper den lave kronekursen at alt fra «harry-handel» til sydenturer blir adskillig mer kostbart enn noen gang tidligere. Den billige sydenturen forsvinner.

Det er vanskelig å være psykisk syk eller slite psykisk i et samfunn hvor janteloven er stor. Ensomheten har alltid vært der for mange av dem som sliter med en psykisk lidelse. Det mangler gode behandlingsplasser som har tid og rom nok, til en tilnærming til en inkluderende hverdag og daglige aktivitet og gjøremål på veien fremover.

Forebygging og forståelse av psykisk helse er viktig. Alle mennesker har både en fysisk og psykisk helse. På lik linje med forståelse for fysisk, somatiske utfordringer og sykdom, burde det være helt naturlig å få læren om den psykiske helsen vår.

Jeg vil rope høyest om å få køer i helsevesenet ned. Vi er helt avhengige av et samarbeid mellom frivillige, private og det offentlige. Dessverre har regjeringen nå reversert friheten til å velge i tjenester selv og samarbeidet med private aktører blir adskillig mindre og nesten borte. Hvis man ikke har en helseforsikring eller nok penger i lommeboka, ja da venter køen.

For en helsepolitiker er det en tragedie å se at helsetilbudene til folk forsvinner i landet med verdens rikeste statseide fond. Det er et paradoks der penger flyter ut i store strømmer men ikke til det norske folks helse. Regjeringen bryr seg ikke om å dempe avgifter, der vanlige folk betaler i strie strømmer inn i statskassa. Det er en skam!

Alle aldre har en psykisk helse. Det er ikke riktig at barn og unge skal stå i helsekø for å få hjelp. Selvmordsstatistikken er en statistikk som viser at ett selvmord er ett for mye. Med hver sin historie kan man spørre om hva som gikk galt og hva som kunne vært unngått.

Vi må ta psykisk helse på alvor. Det er alarmerende nå! Fremskrittspartiet mener tilbudet innen psykisk helse må styrkes. Forebygging og tidlig innsats er svært viktig for å lykkes med arbeidet med psykisk helse, og enkeltindivider må bli sett og lyttet til. Derfor er økte bevilgninger innenfor dette feltet nødvendig.